Alexei Navalnîi arestat cum pune piciorul în Rusia

Opozantul principal al Kremlinului, Alexei Navalnîi, arestat imediat după sosirea în Rusia (Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images)
A.P.
17.01.2021

Poliţia l-a arestat duminică pe liderul opoziţiei Kremlinului Alexei Navalnîi la sosirea sa pe un aeroport din Moscova.

Navalnîi a zburat acasă din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit vara trecută.

Arestarea, care ar putea duce la închiderea lui Navalnîi pentru 3 ani şi jumătate, deoarece opozantul este acuzat de încălcarea condiţiilor suspendării unei pedepse cu închisoarea, va provoca, probabil, un val de critici ale Occidentului faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Navalnîi a fost otrăvit cu ceea ce testele germane au arătat că ar fi fost agentul neurotoxic Noviciok, însă Kremlinul respinge acuzaţia cerând autorităţilor germane dovadă în acest sens.

Cursa care îl transporta pe Navalnîi de la Berlin a fost redirecţionată către un alt aeroport din Moscova în ultimul moment, într-un efort aparent al autorităţilor de a împiedica jurnaliştii şi susţinătorii să-l întâmpine.

După ce Navalnîi a declarat, săptămâna trecută, că intenţionează să se întoarcă acasă, serviciul penitenciar din Moscova (FSIN) a declarat că va face totul pentru a-l aresta odată ce ajunge pe teritoriul Rusiei, acuzându-l că a încălcat condiţiile suspendării în cazul unei condamnări pentru delapidare, caz din 2014, despre care opozantul spune că este un proces politic.

Sistemul de Justiţie din Rusia este complet controlat politic.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a râs şi a glumit cu jurnaliştii din avion, spunând că nu se teme şi că nu crede că va fi arestat.

Dar el a fost reţinut rapid când a arătat paşaportul poliţiştilor de frontieră înainte de a intra oficial în Rusia, au declarat martori pentru Reuters. Soţiei sale, Iulia, purtătorului de cuvânt al acestuia şi avocatului său li s-a permis să intre în Rusia.

FSIN a transmis, într-o declaraţie, că Navalnîi va fi ţinut în custodia poliţiei până la o şedinţă a unei instanţe, programată la sfârşitul acestei luni, care va decide dacă va transforma pedeapsa suspendată într-o pedeapsă normală de 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Navalnîi, unul dintre cei mai proeminenţi critici interni ai lui Putin, se confruntă cu probleme potenţiale în alte trei cazuri penale, despre care susţine că sunt de asemenea motivate politic.

Navalnîi afirmă că Putin a fost cel care a cerut să fie otrăvit. Kremlinul neagă implicarea şi afirmă că nu a văzut nicio dovadă că ar fi fost otrăvit şi că era liber să se întoarcă în Rusia.

Navalnîi susţine că liderii de la Moscova se tem de el, însă Kremlinul, care se referă la Navalnîi fără să-l numească - folosind sintagma „pacientul din Berlin” - ridiculizează afirmaţia. Aliaţii lui Putin indică sondaje de opinie care arată că liderul rus este mult mai popular decât Navalnîi, pe care îl numesc mai degrabă blogger decât politician.

Susţinători contracaraţi

Lituania, Letonia şi Estonia, au solicitat „impunerea unor măsuri restrictive” împotriva Rusiei după arestarea lui Navalnîi.

Navalnîi a luat un zbor operat de compania aeriană rusă Pobeda, deţinută de compania de stat Aeroflot.

Susţinătorii săi s-au adunat la aeroportul Vnukovo din Moscova, în ciuda unui val de aer polar care a produs temperaturi de minus 22 grade Celsius şi a focarului pandemiei virusului Wuhan, care produce peste 4.500 de cazuri noi de coronavirus pe zi în capitala Rusiei.

Decizia autorităţilor de a schimba aeroportul pe care a aterizat avionul - deviat către Şeremetievo - aparent din motive tehnice - a jucat o festă susţinătorilor lui Navalnîi.

OVD-Info, un grup de monitorizare a evenimentelor de acest gen, a declarat că poliţia a reţinut 53 de persoane la Moscova şi cinci la St Petersburg.

Procuratura din Moscova, care a avertizat oficial 15 organizatori pro-Navalnîi, a declarat că întâlnirea lui cu mulţimea este ilegală deoarece nu a fost permisă de autorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor