Alegerea noului Birou Naţional al USR, marcată de un scandal uriaş. Lasconi, somată să intervină

Elena Lasconi la Congresul USR
Ana Ion
01.07.2024

Flavia Boghiu, fost viceprimar al Braşovului, acuză că asupra sa s-au făcut presiuni pentru a-i ceda locul în Biroul Naţional al partidului liderului USR Iaşi, Ştefan Tanasă.

În postarea sa, userista arată că a fost votată de delegaţi ai congresului USR să facă parte din BN, însă votul colegilor ei încurcă negocierile între liderii de partid, aşa că ea a făcut pasul în spate şi s-a retras. Boghiu ţine să transmită, într-o postare pe grupurile interne ale USR, că modul în care s-a procedat - negocierea bate votul - este nedemocratic şi că dacă ar fi ştiut că se va acţiona aşa, nici nu mai intra în cursă.

"Să vă spun sincer, dacă ştiam că lista din BN nu va fi decisă prin vot democratic, ci prin negociere (la care n-am luat parte), astăzi nu mi-aş fi pus candidatura", transmite ea.

"Diferenţa dintre calcule şi rezultat a rămas să fie rezolvată prin retrageri, lucru pe care, recunosc - îl consider nu doar nedemocratic ci de-a dreptul incorect şi nedemn de principiile pe care s-a bazat întotdeauna filiala noastră. În primul rând pentru că ignoră voinţa electoratului, în cazul de faţă delegaţii, care poate aveau alta treabă decât să aibă un vot care, ulterior, fără cunoaşterea lor sau a mea, nu va fi respectat.

Din respect pentru Allen (Coliban n.r.) şi la presiunea lui Irineu (Darău n.r.) , vă anunţ că m-am retras din Biroul Naţional pentru a face loc candidatului de la Iaşi (Ştefan Tanasă) care era între cei 8 din lista scurtă, chiar dacă a obţinut mai puţine voturi decât mine.

Nu vă ascund că simt un profund dezacord faţă de acest mod de a desemna conducerea. Faţă de principiul de la care s-a pornit constituirea listei (...)

Închei cu un singur lucru: cred că onoarea este mai importantă decât funcţia şi voi susţine asta întotdeauna. Aş adăuga că la fel de importantă este şi încrederea între noi şi o comunicare onestă fără echivoc şi loc de interpretări.

Faptul că Braşovul a pierdut un loc pe care îl câştigase în BN nu-i o tragedie, soarele va răsări şi mâine. Tragedia începe în momentul în care ne pierdem principiile care ne-au adus împreună", le transmite Flavia Boghiu colegilor săi.

Postare Flavia Boghiu
Postare Flavia Boghiu

Se cere intervenţia Elenei Lasconi

La rândul său, Alexandru Florea, membru USR, cere intervenţia Elenei Lasconi, el acuzând că "patru femei - Flavia Boghiu, Diana Stoica, Alina Gîrbea şi Diana Buzoianu - au fost presate şi împinse să se retragă de pe lista Biroului Naţional pentru a face loc celui care a falimentat filiala Iaşi - Tanasă Ştefan".

USR-istul lansează critici dure la adresa lui Tanasă, acuzând că acesta "s-a folosit de partid pentru a-şi promova afacerile falimentare" şi că a fost şi pe lista Direcţiei Generale Anticorupţie.

"Decizia de a forţa retragerea unor membri valoroşi pentru a face loc unui astfel de personaj ridică grave semne de întrebare privind integritatea şi direcţia partidului. Este demoralizant să vezi cum munca şi dedicarea unor membri sunt sacrificate pentru ambiţiile unor oameni lipsiţi de scrupule şi comportamente neetice. Congresul şi voturile devin inutile dacă rezultatele sunt manipulate în favoarea unor indivizi controversaţi.

Sper că cei care au scris este doar vârful iceberg-ului, dar asta ca să ştie şi cei care au făcut şi pus la spate, pentru că altfel vor ieşi la iveală şi mai multe informaţii.

Rog, împreună cu mulţi alţi colegi de bună credinţă de la Iaşi, pe doamna preşedinte Elena Lasconi să ia atitudine cu celeritate în privinţa situaţiei jenante în care ne aflăm".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor