Adrian Năstase, audiat în dosarul Zambaccian: Nu l-am ajutat la numirea în funcţie pe fostul consul Ioan Păun

Epoch Times România
27.02.2012

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, luni, în faţa judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că nu l-a ajutat la numirea sau la menţinerea în funcţie pe fostul consul al României la Shanghai Ioan Păun şi nici nu l-a şantajat sau i-a oferit bani pentru procurarea unor bunuri din China.

Audiat în dosarul Zambaccian, Adrian Năstase a spus că are convingerea că Ioan Păun nu a făcut declaraţiile de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) din proprie iniţiativă, ci şantajat de procurori.

"Ioan Păun a avut de-a lungul evoluţiei acestui dosar nu mai puţin de cinci calităţi: făptuitor, învinuit, denunţător, parte vătămată şi martor. Schimbarea de poziţie a lui Păun a fost pentru a-şi menţine postul la misiunea în străinătate. Este vorba de perioada 2006-2007 când eu nu mai puteam influenţa traseul lui profesional, nici măcar ipotetic", a declarat Adrian Năstase.

Acesta a adăugat că înregistrările ambientale ale DNA din martie 2006 sunt trunchiate şi a negat că i-ar fi lăsat bani lui Păun pentru a efectua cumpărături şi nici personal nu a cumpărat produse când a vizitat China, deoarece nu a avut timp.

"Nu am discutat nici cu Păun, nici cu Geoană despre traseul profesional al lui Păun, nici cu soţia mea. Referitor la decredibilizarea lui Păun, m-am referit la declaraţiile sale de la DNA şi arăta revolta mea faţă de acesta, dar fără a pune în practică afirmaţia", a spus Adrian Năstase.

Referitor la relaţia cu Sergiu Sechelariu, Adrian Năstase a afirmat că a colaborat cu acesta la construirea casei din strada Zambaccian, la care a fost doar de două-trei ori, aşa cum au afirmat şi martorii din dosar.

"În declaraţia mea de avere am menţionat toate sumele obţinute de soţia mea din orice venituri. Mătuşa soţiei a murit în 2005, iar ce i-a rămas soţiei a fost trecută într-o anexă a declaraţiei de avere din 2006", a precizat Adrian Năstase în legătură cu soţia sa.

Daniela Năstase, soţia fostului premier, a dorit şi ea să dea declaraţii, luni, în dosarul Zambaccian, când a vorbit despre fostul consul Ioan Păun şi despre imobilele de la Cornu, de pe strada Christian Tell şi din strada Zambaccian.

La termenul de luni este audiat şi cel de-al treilea inculpat din dosarul Zambaccian, Irina Paula Jianu, instanţa urmând să se pronunţe în acest ultim dosar care rămas la judecarea pe fond la ÎCCJ.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată, pe 5 mai 2010, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar "Zambaccian I". Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor