Adio democraţie! / Australia: Poliţia va putea controla fără mandat activitatea online a oricărui suspect

Ba chiar va putea captura conturile online
Scott Morrison
Scott Morrison (Getty Images)

Guvernul australian a trecut prin parlament cu o viteză-record - 24 de ore - un proiect legislativ care va permite poliţiei să pătrundă în dispozitivele electronice ale oricărei persoane vizate de o anchetă în desfăşurare, semnalează The Guardian.

Mai bizar este că poliţia va putea să modifice sau să şteargă date, să preia controlul asupra conturilor de social media - prin schimbare de parolă şi date de logare - şi să colecteze toate informaţiile despre activităţile online ale persoanelor pe care le consideră relevante în cadrul anchetei.

Aceste acţiuni vor putea fi desfăşurate fără mandat emis de un judecător, ci doar având unul din cele trei tipuri de mandate "noi", care se emit mult mai uşor decât cele care protejau până în prezent ţintele anchetei, şi anume mandate de modificare a datelor care permit poliţiei să modifice sau să şteargă complet datele unui suspect; mandate legate de reţele care permit poliţiei să obţină informaţiile prezente în dispozitivul electronic al unui suspect, precum şi în oricare reţea sau dispozitive ale unor persoane asociate cu ţinta anchetei; sau mandate de preluare a conturilor care permit poliţiei să preia controlul asupra conturilor social media sau ale altor tipuri de conturi din mediul online.

Poliţiştii nu vor fi nevoiţi să ceară eliberarea acestor mandate unui judecător, ci le pot cere de la Tribunalul Administrativ de Apel, o agenţie guvernamentală - nu judiciară - care revizuieşte independent deciziile luate de oficiali, dar care are jurisdicţie doar în cazuri expres prevăzute de lege.

Numeroşii critici ai pachetului legislativ afirmă că mandatele sunt mult prea uşor de obţinut şi este neconstituţional, întrucât violează confidenţialitatea datelor precum şi dreptul la proprietate.

Guvernul conservator al premierului Scott Morrison a afirmat că această lege este necesară pentru a combate mai eficient terorismul şi abuzurile asupra copiilor, activităţi care adesea sunt desfăşurate pe „dark web”.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe