Accident cu macaci pe o autostradă americană. O femeie dezvoltă simptome neobişnuite

"Armata celor o sută de macaci"
Maimuţă macac
Maimuţă macac (Getty Images)

O femeie din Pennsylvania - care a intrat în contact cu maimuţe de laborator scăpate săptămâna trecută, după ce camionul care le transporta s-a răsturnat pe o autostradă americană - a spus că a dezvoltat simptome neobişnuite.

Pe pagina ei de Facebook şi în timpul interviurilor acordate media, Michelle Fallon a afirmat că a avut simptome după incident şi a încercat să se trateze în camera de urgenţă la Centrul Medical Geisinger din Danville.

Fallon a declarat presei locale că a crezut că respectivul camion transporta pisici, însă când s-a apropiat de cuşti a dat peste o maimuţă care a scuipat-o.

„Ce mai zi!... am încercat să-i ajut [pe cei implicaţi într-, n.r.] un accident peste care am dat şi mi s-a spus că sunt pisici în cuşti. Aşa că m-am dus să-le mângâi, [dar] am văzut că sunt maimuţe. Apoi am observat că erau câte 3 în fiecare cuşcă şi [una] era complet distrusă, iar alta era pe jumătate deteriorată”, a scris Fallon. „Aşa că mi-am dat seama că 4 au scăpat. Am plecat acasă şi apoi la culcare. Mătuşa mea a dat peste un echipaj de la ştiri [şi] i s-a cerut să dea un interviu. Atunci a aflat că e bine să nu te apropii de maimuţe”.

Femeia a adăugat: „Ei bine, am încercat să mângâi una, am atins lăzile şi am călcat peste fecalele lor. Apoi mi s-a spus că trebuie să vorbesc cu poliţia despre probabila mea expunere. Echipa de ştiri a fost şi ea prezentă. Am crezut că sunt de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, aşa că m-am dus".

Mai târziu, femeia a scris că are „simptome” asemănătoare cu „simptomele Covid. Pe bune. O zi din iad.”

Fallon a declarat pentru PAHomepage că avea o tăietură deschisă la mână şi, de asemenea, a dezvoltat conjunctivită.

„Pentru că maimuţa m-a scuipat şi erau fecale în jur şi eu am avut o tăietură deschisă, ei vor doar să fie precauţi”, a afirmat Fallon, adăugând că va lua medicamente preventiv timp de două săptămâni.

Fallon a declarat pentru canalul local WNEP-TV că a fost contactată sâmbătă de CDC şi i s-a spus să se monitorizeze pentru orice simptome neobişnuite. O scrisoare de la CDC pe care a transmis-o presei menţiona că „maimuţele supravieţuitoare vor fi puse în carantină şi vor fi monitorizate pentru boli infecţioase cu cel puţin 31 de zile înainte de a fi eliberate”.

Un comunicat PETA sublinia temerile că şi alţi oameni din zonă ar fi putut fi expuşi.

„Se pare că fecalele şi urina de la maimuţe s-au întins pe autostradă, în timp ce cuştile – care nu erau legate bine – au căzut din camion. Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor ar trebui să facă eforturi pentru a se asigura că multe alte persoane care au fost la faţa locului nu sunt în pericol”, a spus grupul.

Poliţia de stat din Pennsylvania a declarat pentru PennLive că mai multe maimuţe au scăpat, dar au fost capturate ulterior. Trei au fost eutanasiate, au declarat oficialii CDC pentru presă.

Exemplarele se numărau printre cei aproximativ 100 de macaci cynomolgus care erau transportaţi într-o remorcă, dar camionul respectiv a fost implicat într-un accident după ora 15:00 pe 21 ianuarie, au declarat oficialii.