12 morţi şi zeci de răniţi după atacul rusesc asupra oraşului Harkiv

Atac al Rusiei asupra unui magazin de bricolaj din Harkiv (Captura Video, Al Jazeera)
Redacţia
26.05.2024

Un atac rusesc asupra unui magazin aglomerat de materiale de construcţii bricolaj din Harkiv a ucis 12 persoane şi a rănit alte zeci, au anunţat duminică dimineaţa procurorii ucraineni, bilanţul victimelor crescând în timp ce al doilea oraş ca mărime din ţară se resimţea după două atacuri comise cu o zi înainte, relatează Reuters.

Două bombe teleghidate au lovit sâmbătă după-amiază hipermarketul de bricolaj Epicentr, situat într-o zonă rezidenţială a oraşului, a declarat guvernatorul regional Oleg Siniegubov la televiziunea naţională.

Loviturile au provocat un incendiu masiv în urma căruia o coloană de fum gros şi negru s-a înălţat sute de metri.

Patruzeci şi trei de persoane au fost rănite, a declarat biroul procurorului local, adăugând că 10 dintre cei 12 morţi nu au fost încă identificaţi.

Primarul din Harkiv, Igor Terehov, a declarat că aproximativ 120 de persoane se aflau în magazin în momentul atacului.

„Atacul a vizat centrul comercial, unde erau mulţi oameni - este clar că este vorba de terorism”, a declarat Terehov.

Într-o postare pe aplicaţia Telegram, ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko, a declarat că 16 persoane sunt încă date dispărute în urma atacului.

Săptămâna trecută s-a înregistrat o intensificare a loviturilor asupra oraşului după ce trupele ruse au luat cu asalt graniţa, deschizând un nou front la nord de oraş.

Rusia a bombardat oraşul Harkiv, care se află la mai puţin de 30 de kilometri de graniţă, pe tot parcursul războiului, după ce a ajuns la periferia sa într-o încercare eşuată de a-l captura în 2022.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un apel către aliaţii occidentali ai Ucrainei cerând ajutor pentru îmbunătăţirea apărării antiaeriene pentru a menţine oraşele ţării în siguranţă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat, într-o postare pe platforma X, atacul asupra magazinului ca fiind „inacceptabil”.

Un alt atac cu rachete efectuat la începutul serii a lovit o clădire rezidenţială din centrul oraşului de 1,3 milioane de locuitori. Numărul persoanelor rănite în urma atacului a urcat la 25 până duminică dimineaţa.

Racheta a lăsat un crater adânc de câţiva metri în trotuarul de la baza clădirii, care adăpostea, de asemenea, un oficiu poştal, un salon de înfrumuseţare şi o cafenea.

Echipele de intervenţie au evacuat rezidenţii din clădirile de apartamente din apropiere. Unii dintre răniţi aveau sânge pe faţă.

Dincolo de graniţă, în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul regional a declarat că patru rezidenţi au murit în atacurile ucrainene de sâmbătă.

Pompierii se luptă cu focul

Andrii Kudinov, directorul centrului comercial din suburbii, a declarat pentru presa locală că magazinul de bricolaj era plin de cumpărători care achiziţionau articole pentru casele lor de vară.

A fost nevoie de 16 ore pentru a stinge complet incendiul care a făcut ravagii pe o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi, a declarat ministrul de Interne Klimenko.

Salvatorii, medicii şi jurnaliştii au fost nevoiţi ocazional să se îndepărteze în grabă de la locul ambelor atacuri asupra oraşului şi să se adăpostească la sol, de teama unei alte lovituri, aşa cum s-a întâmplat în timpul mai multor atacuri ruseşti recente.

Dmitro Sirotenko, un angajat de 26 de ani al centrului de bricolaj, a descris scenele de panică.

„Eram la muncă. Am auzit prima lovitură şi... împreună cu colegul meu, am căzut la pământ. A urmat a doua lovitură şi am fost acoperiţi de moloz. Apoi am început să ne târâm spre un loc mai înalt", a spus Sirotenko, care avea o rană mare pe faţă.

Sirotenko a declarat pentru Reuters că a fost dus în siguranţă de un salvator care l-a ajutat pe el, pe mai mulţi colegi şi pe cumpărători.

În discursul său video nocturn, preşedintele Zelenski a denunţat atacul ca fiind „Încă un exemplu de nebunie rusească. Nu există alt mod de a îl descrie”.

„Când le spunem liderilor mondiali că Ucraina are nevoie de o apărare antiaeriană suficientă, când spunem că avem nevoie de măsuri decisive reale care să ne permită să ne protejăm poporul, astfel încât teroriştii ruşi să nu se poată nici măcar apropia de graniţa noastră, vorbim despre a nu permite ca lovituri ca aceasta să aibă loc”, a subliniat el.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, Zelenski a precizat că alertele de raid aerian au răsunat peste 12 ore în Harkiv, iar 200 de lucrători de urgenţă şi 400 de poliţişti au rămas la faţa locului pentru a se ocupa de consecinţele atacurilor.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, dar mii de persoane au fost ucise şi rănite în timpul invaziei ruse declanşate în februarie 2022 împotriva Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor