Israelul a primit o propunere franceza pentru un armistitiu in Fasia Gaza

Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe
Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe (BORIS HORVAT / AFP / Getty Images)

Ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, a primit o propunere in vederea unui armistitiu de 48 de ore de la seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a anuntat marti un inalt oficial israelian.

"Barak a primit o propunere" din partea ministrului francez al Afacerilor Externe, a declarat oficialul de rang inalt, sub acoperirea anonimatului, subliniind ca Bernard Kouchner si ministrul Apararii discutasera de doua ori la telefon.

"O decizie referitoare la un armistitiu depinde de prim-ministrul Ehud Olmert si de cabinetul de securitate", a spus el. "Noi continuam toate operatiunile si ne pregatim sa trecem la etapa urmatoare", a adaugat acest oficial.

Un oficial israelian de rang inalt a anuntat ca liderii israelieni vor examina marti seara o propunere franceza in vederea unui acord provizoriu de incetare a focului in Fasia Gaza.

Premierul Ehud Olmert, ministrul de Externe, Tzipi Livni, si ministrul Apararii, Ehud Barak, "se vor intalni in decurs de o ora pentru o evaluare a situatiei, in cursul careia va fi examinata o propunere franceza de armistitiu" pentru 48 de ore, a declarat oficialul, sub protectia anonimatului.

Shimon Peres: Israelul vrea "incetarea terorismului", nu un armistitiu cu Hamas

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat marti ca Israelul doreste sa se ajunga la "o incetare a terorismului", "nu la un armistitiu" cu miscarea islamista Hamas in Fasia Gaza, relateaza AFP.

"Ceea ce dorim nu este un armistitiu, ci o incetare a terorismului", a subliniat presedintele Peres, intr-o interventie la Ministerul Apararii de la Tel-Aviv.

"Acest razboi nu seamana cu nici un altul pe care le-am mai purtat in trecut. Este o operatiune foarte dificila impotriva teroristilor. Sugerez poporului sa nu subestimeze dusmanul", a adaugat Peres.

La randul sau, seful Statului Major, Gabi Ashkenazi, a declarat laconic ca "treaba nu a fost incheiata" in Fasia Gaza.

In timpul unui interviu difuzat la postul american CNN, seful opozitiei israeliene si liderul partidului Likud (de dreapta), Benjamin Netanyahu, a afirmat marti ca Israelul trebuie "sa se debaraseze" de miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

"In ultima instanta, trebuie inlaturat regimul Hamas pentru ca este (un regim) dusman", a spus Netanyahu, al carui partid este favorit pentru castigarea alegerilor legislative din 10 februarie 2009, potrivit sondajelor. "Trebuie sa ne debarasam de regim", a adaugat el.

"Este ca si cum Al-Qaeda ar avea o baza sustinuta de Iran aproape de orasul New York. Este mai mult sau mai putin ceea ce avem noi in Gaza. Avem Hamasul sustinut de Iran, care lanseaza rachete, cum s-a intamplat nu mai tarziu decat ieri, la periferia Tel-Avivului", a continuat liderul partidului Likud.

"Ei vor distrugerea noastra. Ei lanseaza proiectile asupra civililor nostri. Ei se ascund in spatele civililor lor. Aceasta este o dubla crima de razboi", a adaugat Netanyahu.

"Cu Hamas, pacea nu are nici o sansa", a insistat el, angajandu-se sa sustina Guvernul premierului Ehud Olmert, oricare ar fi decizia sa asupra unei eventuale interventii terestre.

Ofensiva israeliana, care a facut cel putin 360 de morti si 1.700 de raniti palestinieni in Gaza, a fost declansata sambata, dupa ce Hamas nu a reinnoit un armistitiu de sase luni, care a expirat la 19 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe