Libanez rapit in Delta Nigerului

Luptatori ai Miscarii pentru emanciparea Deltei Nigerului (MEDN), care declarase un razboi total impotriva autoritatilor nigeriene ca raspuns al campaniei guvernamentale duse impotriva rebelilor. "Scopul nostru este distrugerea totala a instalatiilor pentru a aduce guvernul la masa negocierilor" afirma Boy Loaf, liderul militantilor
Luptatori ai Miscarii pentru emanciparea Deltei Nigerului (MEDN), care declarase un razboi total impotriva autoritatilor nigeriene ca raspuns al campaniei guvernamentale duse impotriva rebelilor. "Scopul nostru este distrugerea totala a instalatiilor pentru a aduce guvernul la masa negocierilor" afirma Boy Loaf, liderul militantilor (PIUS UTOMI EKPEI / AFP / Getty Images)

Autoritatile nigeriene au confirmat rapirea unui lucrator libanez, care a fost capturat de catre persoane inarmate neidentificate. Incidentul a avut loc in regiunea din sudul Nigerului, bogata in petrol.

Cea mai importanta grupare rebela - Miscarea pentru Emanciparea Deltei Niger a afirmat ca nu este autoarea rapirii si ca va incerca sa ajute la eliberarea libanezului.

Intr-o declaratie scrisa MEDN a declarat ca nu este implicata in rapire. Grupul afirma ca va ajuta la localizarea libanezului si la negocieri pentru eliberarea sa. Pina in prezent nici un grup nu a revendicat rapirea.

MEDN este unul dintre cele mai cunoscute grupari rebele care opereaza in delta Niger-ului, intr-o zona foarte bogata in petrol, insa necontrolabila, unde rapirile si atentatele impotriva lucratorilor straini sunt aproape zilnice.

Un purtator de cuvint al Marinei din portul Harcourt, locotenentul Way Olabisi, arifma ca MEDN este are in prezent o forta de lupta mult scazuta.

"Situatia nu mai este cum era inainte" afirma Olabisi. "Dupa ce au declarat [razboiul petrolului] au pierdut atit de multi luptatori din cauza confruntarilor cu armata! Pina la urma au declarat ca inceteaza focul. Insa noi militarii nu am declarat niciodata ca incetam lupta impotriva lor. Noi ne facem doar treaba. Insa deoarece au inteles ca nu merita sa faca ce fac, s-o fi gindit sa o lase balta"

Libanezul rapit luni llucra la un proiect care se desfasura in Harcourt, principalul oras petrolier din Nigeria.

In ultimi trei ani in Nigeria au fost rapiti peste 200 de muncitori straini. Cei mai multi au fost eliberati dupa ce s-a platit raspumpararea.

Bande bine inarmate iau avantaj de anarhia din regiune si pun la cale jafuri si rapiri, pentru bani.

Activitatile militare si criminale au avut efectul scaderii productiei de petrol nigeriene cu 25% in ultima perioada.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe