Liiceanu: Trăim pe patternul imposturii când analfabeta Elena Ceauşescu a devenit academician
Ce s-a întâmplat cu învăţământul din România? Când a intervenit dezastrul? Sunt întrebări la care Gabriel Liiceanu încearcă să răspundă odată cu prezentarea cărţii profesorului de filozofie, Mihai Maci, Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe, lansată de curând la Humanitas Cişmigiu.
Cartea este, de fapt despre drama în care se află România, o dramă care depăşeşte cu mult graniţele învăţământului şi care angajează întreaga societate. Dar, dacă aici este anatomia unei drame, cum se face că suntem surprinşi descoperind-o?
Dezastrul a venit cu paşi subtili, lucrând pe dedesubt, în cadrul atâtor „reforme” ale învăţământului, noi constatând catastrofa doar în momentul când ea a izbucnit, explică Liiceanu, evidenţiind că enormitatea s-a întâmplat când unul dintre miniştrii României a desfiinţat şcolile profesionale, lucru care a tras în jos învăţământul la toate nivelele sale, ajungându-se, apoi, ca „oameni care nu ştiu să folosească mai mult de o sută de cuvinte să conducă doctorate” sau să ia doctorate, plagiind.
Lector în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii din Oradea, Mihai Maci a fost printre primii autori care au prezentat în spaţiul public defecţiunile capitale ale sistemului românesc de învăţământ. Textul său din 2013, publicat pe Contributors.ro, Cum produce şcoala tâmpiţi, a depăşit rapid o sută de mii de cititori.