Liiceanu: Războiul "româno-român" are în spate alianţa dintre oligarhi, politicieni şi jurnalişti mercenari

Liiceanu: Războiul "româno-român" are în spate alianţa dintre oligarhi, politicieni şi jurnalişti mercenari

Se încarcă player-ul...

Filozoful Gabriel Liiceanu a atras atenţia, la Bookfest, în cadrul lansării volumului "Anii Urii", că autorul - Horia Roman Patapievici - a analizat modul în care s-a declanşat "războiul româno-român" din societatea noastră şi lupta între factorii retrograzi şi cei pozitivi, aceştia din urmă încercând să scoată ţara din comunism şi să o împingă pe drumul unei democraţii mature, dându-i astfel un viitor.

"Se analizează felul în care s-a declanşat războiul româno-român, pentru că noi am trăit de fapt din 1990 până azi într-o înfruntare între o parte a populaţiei cu cealaltă parte a populaţiei, între putere pe de o parte şi cei care au sperat că se va întâmpla altceva după 1990.

Analiza pe care o face acestui război româno-român are doi piloni: unul l-aş numi – vechea şi noua alianţă. Patapievici, pentru că lucrează în structuri teoretice deosebite care limpezesc lucrurile, ne explică că tot ceea ce am trăit noi în aceşti 30 de ani este alianţa dintre lumea afacerilor, lumea politicii şi lumea presei. O numeşte pe cea de după 2007 noua alianţă, în raport cu ceea ce s-a petrecut imediat după decembrie '89, pe care o pune sub cupola vechea alianţă. Vechea alianţa a fost regimul Iliescu în care centrele de putere ale partidului şi securităţii, coagulate sub autoritatea structurilor de putere ale FSN-ului, a născut o alianţă a puterii care a funcţionat pe parametrii pe care îi ştim până în perioada 2005, 2004, până la alegerea lui Traian Băsescu. Noua alianţă s-a construit în clipa în care a apărut un preşedinte care a spart regula clanului, a mafiei şi care într-un mod neaşteptat a trădat tagma politicienilor, în speţă vechea alianţă, şi în mod inexplicabil s-a apucat să activeze justiţia împotriva celor care până atunci stătuseră liniştiţi şi care au consumat banul public drenându-l către buzunarele personale", a declarat Liiceanu.

Filozoful a explicat de ce războiul româno-român a început prin defecţiunea făcută de Traian Băsescu:

"Pentru că s-a pomenit deodată această alianţă în faţă cu un preşedinte care a reuşit în primii ani să îşi anexeze opinia publică prin proiectele lui – deconspirare a comunismului ca regim criminal şi ilegitim, justiţia care trebuie să pună capăt corupţiei etc. Şi atunci această conjuncţie între agenda opiniei publice şi agenda preşedintelui a stârnit nevoia de reacţie enormă a vechii alianţe care a înţeles că trebuie mai presus de orice să mute atenţia opiniei publice de pe agenda prezidenţială şi să îl transforme pe preşedintele Traian Băsescu în trădător, în tiran, în dictator iar pe cei care i-au susţinut programul să-i transforme în intelectuali ai lui Băsescu, în băsişti şi în fascişti".

Potrivit filozofului, lupta esenţială a perioadei de tranziţie este următoarea: cei care nu vor să iasă din parametri trecutului şi care nu fac decât să prelungească privilegiile financiare pe baza deţinerii puterii politice, asta înseamnă pentru români a nu ieşi din comunism.

"Ei sunt partizanii staticului, a vieţii care trebuie să rămână pe loc să nu îşi schimbe structurile şi să facă posibilă această uniune între oligarghi şi clasa politică. Îmi aduc aminte că Dinu Patriciu mi se pare, sau Ţiriac, unul din ei, n-are importanţă, puteau să o spună amândoi, că normalul lor este ca în fiecare dimineaţă să îşi ia cafeaua în biroul primului ministru. Cei mai bogaţi oameni din stat îşi beau cafeaua cu primul-ministru şi pun la punct programul politic al zilei, al anului şi al anilor. Cei care vor să rămânem în formula asta ne ţin istoria blocată de 30 de ani. Cu cine se luptă ei cu cei care vor să împingă ţara pe drumul unei democraţii mature, dându-i astfel un viitor. În acest clench ne aflăm şi în clipa de faţă", a mai precizat Liiceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale