Gabriel Liiceanu: "Fie-vă milă de noi, domnule Ponta! Nu ne lăsaţi să cădem pe mâinile plagiatorilor care s-au născut din mantaua dvs"

Se încarcă player-ul...

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 a organizat marţi, 8 septembrie 2015, dezbaterea "Plagiatul ca stare a naţiunii", moderată de Gabriel Liiceanu şi Mircea Dumitru.

Cazul Ponta, rămas nerezolvat, după o bătălie destul de încrâncenată dintre intelectualitate şi clasa politică, a dat naştere la ctitorirea publică a fraudei intelectuale, este de părere Gabriel Liiceanu.

Furtul intelectual s-a rostogolit şi a fost asimilat în mod firesc, de societate, ca un lucru care nu trebuie gândit ca ceva complet ieşit din comun. Dar lumea nu simte că furtul intelectual este echivalent cu orice furt de pe lume şi că singurul fapt care îl deosebeşte este că nu se vede ce furi. Există lucruri care nu se văd, dar se poate fura inteligenţa, timpul şi creativitatea cuiva şi este un furt pentru că poţi să obţii avantaje fără să fi depus nicio muncă pentru asta, de pe urma acestui furt. Să fim clari, este vorba despre furt ordinar. Este vorba despre o infracţiune ca la carte.

Faptul că în România ea nu este tratată aşa în Codul Penal, e o altă chestiune.

Pentru că acest caz al lui Victor Ponta a fost necenzurat public, nesancţionat, el a deschis calea către ceea ce trăim astăzi. Am scris la un moment dat un text care se numea "Fie-va milă de noi, domnule Ponta!". Îmi vine să-l scriu din nou cu II: Fie-vă milă de noi şi nu ne lăsaţi să cădem pe mâinile plagiatorilor care s-au născut din mantaua dumneavoastră, pentru că sunt mult mai teribili", a mai notat Gabriel Liiceanu.