„Ziua tăcerii” exclusă. Parlamentul moldovean a votat modificările privind agitaţia electorală

Opoziţia de la Chişinău consideră că anularea restricţiei agitaţiei electorale în ajunul şi în ziua scrutinului deschide porţile pentru noi încălcări, prin mituirea alegătorilor sau „determinarea”, prin varii metode, să-l voteze pe un candidat anume.
Alegeri libere şi corecte?
Alegeri libere şi corecte? (crjm.org)

În ziua alegerilor, agitaţia electorală în incinta secţiei de votare şi la intrarea în localul votării va fi interzisă. Parlamentul de la Chişinău, în şedinţa de vineri, a votat modificarea unor acte legislative în acest sens, în lectură finală.

Potrivit proiectului, va fi modificat Codul electoral al R. Moldova prin care se exclude ziua tăcerii, iar în ziua alegerilor nu se va admite nici un fel de agitaţie electorală doar în incinta secţiei de votare şi la intrarea în localul votării.

Totodată, noile reglementări vor fi incluse şi în Codul contravenţional. Astfel, continuarea, în ziua votării, a agitaţiei electorale sau agitaţiei pentru susţinerea referendumului în incinta secţiei de votare şi în localul votării se va sancţiona.

Noile reglementări prevăd că în cazul în care referendumul republican se organizează în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, circumscripţiile electorale şi consiliile electorale se formează potrivit aceloraşi criterii.

Iniţiativa legislativă aparţine unui grup de deputaţi şi a fost elaborată în urma recomandărilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, care la 31 octombrie, a aprobat Raportul cu privire la analiza, expertiza şi evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău.

De menţionat că opoziţiei de la Chişinău nu i-a plăcut deloc anularea zilei tăcerii, pentru că excluderea restricţiei ar deschide porţile pentru noi încălcări, şi anume mituirea alegătorilor sau „determinarea”, prin varii metode, să-l voteze pe un candidat anume.

Reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Nicolae Panfil, citat de europalibera.org, consideră că scrutinul din februarie 2019 devine imprevizibil după anularea zilei tăcerii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe