Ziua Independenţei Republicii Moldova sărbătorită cu demnitate la Chişinău

Ana Chitoroagă
27.08.2012

Chiar în ajunul Zilei Independenţei, care este marcată în fiecare an la 27 august, preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, a rostit un discurs la Palatul Naţional, explicând de ce este important să se acorde atenţie evenimentului istoric de pe data de 27 august 1991.

Potrivit lui Timofti, astăzi, moldovenii sunt mai aproape şi mai determinaţi ca oricând să îndrepte Republica Moldova către Europa.

„Este un moment solemn. Marcăm împreună cu toţi concetăţenii Ziua Independenţei Republicii Moldova. Sunt 21 de ani de când, prin voinţa poporului ţării noastre, ne-am desprins dintr-un imperiu şi ne-am declarat independenţi. De ce este important să acordăm atenţia ce i se cuvine acestui eveniment? Mai întâi, pentru că în acea zi am putut face dovada faptului că ne putem mobiliza în momente decisive pentru a ne croi o altă soartă decât cea pe care ne-o hărăziseră. Am ales să fim liberi deci este adevărat că în anumite etape ale istoriei noastre după 1991, am fi putut să ne folosim libertatea cu multă chibzuinţă. În al doilea rând, avem obligaţia morală să apreciem astăzi patriotismul şi spiritul de sacrificiu…”, a explicat Nicolae Timofti.

Totodată, Şeful statului a adresat un mesaj şi cetăţenilor din regiunea transnistreană, precizând că nu există motive de dezbinare şi ostilitate între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului.

„Republica Moldova este o ţară mică, dar noi putem să-i facem un viitor mare”, a conchis Preşedintele ţării.

În acelaşi timp cu ocazia împlinirii a 21 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova şi premierul Vlad Filat a adresat un mesaj de felicitare către cetăţeni. Acesta a mulţumit pentru curaj şi sacrificiu celor care „înfruntând toate pericolele şi ameninţările, au organizat o amplă mişcare pentru democraţie şi autodeterminare naţională, care s-a soldat cu adoptarea, la 27 august 1991, a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova”.

„În scurta sa istorie, Republica Moldova a trebuit să facă faţă mai multor provocări şi probleme, dar, am ştiut să rezistăm şi să ne mişcăm înainte. Astăzi putem spune cu certitudine că Republica Moldova îşi ocupă locul său binemeritat în rândul statelor democratice ale lumii”, a menţionat Vlad Filat.

Totodată, prim-ministrul a declarat că mai avem încă mult de muncit pentru a atinge toate obiectivele propuse. „Am ferma convingere că statul nostru poate deveni unul cu un înalt nivel de democraţie şi prosperitate. Pentru aceasta e nevoie însă să continuăm să muncim şi să credem în viitorul nostru comun. Avem nevoie de unitate pentru a trece cu bine perioada de maximă responsabilitate în care ne aflăm. Crezul după care trebuie să ne conducem este că Republica Moldova este patria tuturor cetăţenilor săi, care contribuie decisiv la dezvoltarea ţării lor”, a conchis acesta.

Precizăm că cu ocazia Zilei Independenţei autorităţile au pregătit o serie de festivităţi în Capitală. Mai jos găsiţi programul integral al acestor manifestari:

09.00 - 09.30 Depunerea de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt

10:00 Conducerea Republicii Moldova depune flori la Monumentul Maica Îndurerată.
10:00 Complexul Eternitate - Ministerul Apărării organizează o manifestare festivă la Complexul Memorial „Maica îndurerată.”
10.00 Pe scena din PMAN, va avea loc un concert dedicat Sărbătorii Naţionale, cu genericul „Mamă, Tu eşti Patria mea...”, organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”.

11.00 şi 12.50 Centrul naţional de creaţie populară, cu susţinerea colectivelor artistice din Republică, vor prezenta programul muzical-coreografic „Sfântă ni-i casa”.

13.00 În PMAN, Biroul Relaţii Interetnice al Republicii Moldova va prezenta programul etnocultural „M-a prins dorul de Moldova…”, susţinut de formaţii folclorice a etniilor din ţară.

14.00 şi 15.00 În PMAN sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului se va desfăşura Parada maşinilor Retro.

15.00 Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” va prezenta programul muzical „Legământ”, susţinut de corul „Gloria”.
15:00 În faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt un grup de tineri va organiza acţiunea „Independenţă?”

16.00 Va avea loc un spectacol muzical susţinut de Orchestra de muzică populară „Folclor”, cu genericul „Lecţia de Veşnicie”.

17.00 şi 17.50 Cenaclul literar „Gânduri despre Ţară…”, cu participarea membrilor Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

18.00 PMAN, program-concert cu genericul „Dincolo de timp…”, susţinut de Orchestra de muzică populară „Mugurel”.

19.00 Ansamblul Naţional Academic de dansuri populare „JOC” va prezenta spectacolul coreografic „Moldoveneasca”.

20.00 - 22.10 Spectacolul muzical-poetic „Inima mea e Moldova”, cu participarea orchestrei de estradă, a interpreţilor de muzică uşoară.

22.00 Focuri de artificii. Programul de festivităţi va fi încheiat printr-un recital susţinut de Geta Burlacu şi „Ştefăneţ Marcel Orchestra”.

Ziua Independenţei Republicii Moldova a fost sărbătorită şi în România, la Bucureşti. Îmbrăcaţi elegant sau în costume naţionale, mai mulţi bucureşteni s-au strâns în faţa Ambasadei Republicii Moldova şi au băut şampanie şi au mâncat fursecuri, ţinând un toast pentru Unirea Republicii Moldova cu România

„Considerăm 27 august ca fiind o zi importantă pentru neamul românesc şi privim momentul ruperii faţă de monstrul sovietic ca prim pas pentru reunificarea Patriei”, a declarat avocatul Alexandru Surcel, unul dintre membrii comitetului de iniţiativă.

În cadrul evenimentului, participanţii au semnat o petiţie în care solicită declararea zilei de 27 august ca sărbătoare oficială şi în România. Petiţia va fi depusă la Parlament luni, 27 august.

Totodată şi cetăţenii moldoveni stabiliţi în Franţa au marcat, la Paris, Ziua Independenţei Republicii Moldova. Chiar dacă sunt departe de casă, ei spun că nu uită obiceiurile naţionale şi tradiţiile strămoşeşti. Totuşi, participanţii au ţinut să transmită un mesaj autorităţilor de la Chişinău.

„Marcând independenţa nu trebuie să uităm că avem probleme şi în primul rând că am avut şi avem hoţi la conducere. Trupe străine stau pe pământul nostru. Nu putem avea încredere în justiţia acaparată de clanuri”, a declarat unul dintre participanţi.

Manifestanţii au afişat pancarte cu sloganele "Non à l'agression russe en Moldavie" (Nu agersiunii ruse în Moldova) şi "Russian Army Go Home!" (Armata rusă du-te acasă).

„Noi suntem europeni, vrem să fim liberi, nu mai vrem să fim subjugaţi, şi spunem nu ocupaţiei ruseşti a părţii de Est a Republicii Moldova”, a mai adăugat un al participant.

Acţiunea de protest, care a avut loc în seara zilei de 26 august, a fost continuată de o parte festivă. Cei prezenţi au încins şi o horă tradiţională în faţa Turnului Eiffel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor