Ziua Europei sărbătorită şi la Comrat

(photos.com)
Tatiana Chiriac
20.05.2012

Delegaţia Uniunii Europene a decis ca în acest an să organizeze pentru prima dată Ziua Europei şi la Comrat, UTA Găgăuzia. Cu această ocazie, ieri, 19 mai, în piaţa centrală a oraşului Comrat, s-a desfăşurat ”Satul European”. Aici Misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene au împărtăşit din culturile, tradiţiile, bucătăria ţărilor pe care le reprezintă, informează moldova.org.

În deschidere, ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a salutat oaspeţii, locuitorii oraşului, felicitându-i pe toţi cu această sărbătoare frumoasă organizată şi la Comrat .

Başcanul Găgăuziei a menţionat că populaţia găgăuză prin această sărbătoare face un pas înainte spre apropierea de Europa.

Primarul oraşului, Nicolai Dudoglo, s-a arătat încântat că s-a hotărât ca Ziua Europei să se sărbătorească în Comrat şi crede că aceasta este o bună oportunitate de a cunoaşte mai multe culturi europene.

După intonarea imnului Găgăuziei şi al Republicii Moldova, s-a dat startul Zilei Europei.

În cadrul ”Satului european” au fost aranjate mai multe corturi ale celor mai importante misiuni diplomatice. Oamenii erau foarte curioşi să afle ceva nou, spunând că această zi este una de odihnă şi de cunoaştere.

Adulţii au avut posibilitatea să asiste la două dezbateri publice cu privire la aspectele politice şi economice ale cooperării UE - Republica Moldova, cu participarea ambasadorilor UE şi a oficialilor locali de rang înalt. Copii au putut să deseneze pe asfalt cu creioane colorate, iar cei mai activi au primit cadouri din partea Delegaţiei UE în Republica Moldova. Nu au lipsit nici colţurile lingvistice unde vizitatorii au învăţat cuvinte şi expresii din diferite limbi.

Amintim că Ziua Europei a fost organizată de Reprezentanţa Uniunii Europene în Republica Moldova, susţinută de către multe companii-sponsori locali. Celebrarea Zilei Europei oferă o ocazie unică pentru a confirma angajamentul faţă de valorile europene comune, a apropia culturile şi a conştientiza identitatea europeană comună în deplina ei diversitate, precum şi pentru a informa opinia publică despre sprijinul pe care îl oferă Uniunea Europeană Republicii Moldova. În Republica Moldova, Ziua Europei este celebrată din anul 2010.

 

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor