Zelenski "îl bate" pe Biden la el acasă. Americanii cred că preşedintele Ucrainei e mai capabil decât Biden să rezolve crizele mondiale

Preşedintele Volodimir Zelenski
Preşedintele Volodimir Zelenski (Youtube - captură ecran)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi tricoul său verde-militar au devenit imagini emblematice pe scena mondială în săptămânile care au trecut de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Fostul actor devenit preşedinte, a folosit pe timp de război reţelele de socializare pentru a ridica moralul ţării sale şi a fost ovaţionat în picioare la discursurile adresate online guvernelor din întreaga lume.

Acum, un nou sondaj pune în evidenţă şi popularitatea de care se bucură Zelenski în rândurile americanilor.

Aproximativ 72% dintre americani au o încredere „parţială” sau „mare” încredere în Zelenski pentru a face ce trebuie în ceea ce priveşte afacerile internaţionale, potrivit Pew Research Center, această cota de încredere fiind mai mare decât cea de care se bucură Joe Biden.

În cadrul acestui grup, 33% au „cel mai înalt nivel de încredere” în abilităţile de conducere ale lui Zelenski. Americanii mai în vârstă sunt mult mai înclinaţi să aibă aceste opinii decât generaţiile mai tinere, la fel ca şi cei cu mai multă educaţie (în special diplome postuniversitare). Există diferenţe slabe în funcţie de simpatii/afilieri politice, democraţii şi cei cu orientare democrată fiind puţin mai înclinaţi decât republicanii şi cei cu orientare republicană să aibă încredere în Zelenski (80% faţă de 67%).

Americanii sunt mai divizaţi în ceea ce priveşte modul în care Biden gestionează afacerile internaţionale, 48% dintre ei declarând că au încredere în modul în care procedează Biden în acest domeniu, în timp ce 52% spun că nu prea au sau nu au deloc încredere. Pew notează că aceasta este o scădere de la începutul mandatului lui Biden, când acest număr era mai aproape de 6 din 10 adulţi americani. Trei sferturi dintre democraţi şi cei cu simpatii democrate spun că au încredere în abilităţile internaţionale ale lui Biden, faţă de doar 16% dintre republicani şi cei cu tendinţe republicane.

Sondajul a luat, de asemenea, "temperatura" americanilor cu privire la alţi lideri mondiali, inclusiv preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Mai mult de jumătate dintre americani au încredere în Macron şi Scholz, în timp ce ratingul pentru liderul chinez rămâne neschimbat faţă de anul trecut, de 15%.

Putin s-a descurcat cel mai prost dintre toţi şefii de stat incluşi în sondaj, doar 6% dintre adulţii americani exprimându-şi încrederea în el în urma deciziei sale de a invada Ucraina. Pew numeşte acest lucru un "minim istoric" în sondajele care datează de aproape două decenii.

Aproximativ 92% dintre americani au puţină sau deloc încredere în modul în care liderul rus gestionează problemele mondiale, în timp ce 77% nu au deloc. Sentimentul este împărtăşit aproape în mod egal de democraţi şi republicani, chiar dacă republicanii au fost mult mai predispuşi să îşi exprime încrederea în conducerea lui Putin în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe