Zeci de mii de oameni protestează împotriva austerităţii în Argentina. Grevă naţională parţială

Protest anti-guvern în Buenos Aires, Argentina, 30 aprilie 2019
Protest anti-guvern în Buenos Aires, Argentina, 30 aprilie 2019 (Getty Images)

Zeci de mii de argentinieni au ieşit marţi pe străzile capitalei pentru a protesta împotriva politicilor de austeritate ale preşedintelui Mauricio Macri, după ce sindicatele muncii au început o grevă parţială de 24 de ore care a blocat aeroporturi, bănci şi şcoli în întreaga ţară, potrivit Deutsche Welle.

Muncitorii au blocat o serie de străzi din Buenos Aires, provocând perturbări masive ale traficului în centrul oraşului. Greva a afectat şi porturi maritime şi birouri guvernamentale.

Sindicatele au făcut apel la grevă pe fondul opoziţiei tot mai mari împotriva preşedintelui Macri, care a adoptat anul trecut un program amplu de reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru a combate inflaţia accelerată şi criza monetară severă.

“Am venit aici să protestez deoarece nu pot face faţă cheltuielilor cu salariul pe care îl am. Guvernul trebuie să plece. Guvernul nu a reuşit să rezolve situaţia economică”, a declarat într-un interviu pentru AFP Juan Arrique, un şofer de camion care protesta în Buenos Aires.

Reducerile, pe care guvernul le-a acceptat în schimbul unui credit de 56 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, a afectat în principal persoanele mai sărace. Aproximativ una din trei persoane trăiesc sub pragul sărăciei şi şomajul este în creştere.

Popularitatea lui Macri a scăzut rapid de când a început controversatul program guvernamental, generând incertitudini că va fi reales în luna octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe