Zeci de mii de japonezi fug din calea apelor

Andrei Popescu
11.09.2015

alte articole

Japonia lovită de ploi torenţiale
Japonia lovită de ploi torenţiale (Captură Youtube)
Andrei Popescu
11.09.2015

Zeci de mii de japonezi au fugit joi din calea viiturilor cauzate de taifunul Etau, care a declanşat un nou dezastru ecologic: apa de răcire a reactorului nuclear Fukushima s-a scurs în Oceanul Pacific.

Agenţia Meteo a Japoniei a transmis avertizări speciale pentru prefecturile din nordul oraşului Tokio, prognozând alunecări de teren şi inundaţii masive.

Peste 10 persoane au fost rănite, inclusiv o femeie în vârstă de 77 de ani care şi-a rupt un picior după ce a fost doborâtă pe stradă de vânturile puternice.

Etau, care a început să producă pagube în Japonia miercuri, s-a deplasat către Marea Japoniei către sfârşitul zilei de vineri.

Ploile torenţiale au escaladat problema apei contaminate a reactorului Fukushima, deteriorat în urma tsunami-ului din 2011 şi au cauzat noi deversări de ape radioactive în Pacific.

Conform oficialilor TEPCO, sute de tone de apă radioactivă au fost deversate în Ocean. Oficial este cel de-al şaselea incident în care apa radioactivă ajunge deversată în Pacific, pe lângă scurgerea constantă de apă prin pânza freatică.

TEPCO încearcă să administreze cantităţi uriaşe de apă folosită la răcirea reactoarelor sale nucleare care au ajuns aproape de punctul de topire când Japonia a fost lovită de tsunami în 2011.

Apa radioactivă deversată în ocean a cauzat efecte nedorite pe cealaltă coastă a Pacificului, în Alaska şi Vancouver, afectând viaţa maritimă şi industria de piscicultură.

În prefectura Ibaraki cel puţin 200 de mii de persoane au fost evacuate din calea taifunului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor