Zeci de cratere gigantice misterioase apărute în Rusia ar putea anunţa un viitor dezastru natural

Găuri imense în crusta Pământului, descoperite în Siberia
Găuri imense în crusta Pământului, descoperite în Siberia (Siberian Times)

Operaţiunile de observare cu ajutorul sateliţilor au dezvăluit înmulţirea dramatică a unor cratere gigantice în Rusia, bănuite a fi cauzate de erupţii de gaz metan în permafrostul aflat în curs de topire datorită schimbării climatului, au susţinut marţi savanţii.

Un expert rus a tras semnalul de alarmă în privinţa siguranţei deoarece un nou crater siberian, înconjurat de cel puţin alte 20 de gropi mai mici, s-a format la doar 10 km de o importantă centrală de producţie a gazului, conform grupului de presă britanic Express.

El prezice că până la 30 de gropi suplimentare aşteaptă să fie descoperite.

Savanţii sunt în continuare uimiţi de fenomenul care provoacă craterele şi, în mijlocul unor temeri legate de siguranţă. Vasili Bogoyavlensky, respectat profesor din Moscova, a făcut apel astăzi pentru lansarea urgenţă a unei investigaţii asupra noului fenomen.

Până acum, a fost stabilită existenţa a doar 3 cratere siberiene şi a 7 cratere în zona Arctică.

În privinţa craterelor arctice, profesorul Bogoyavlensky a declarat pentru Siberian Times că “cinci sunt situate direct pe peninsula Yamal, una în districtul Autonom Yamal şi una în nordul regiunii Krasnoiarsk, în apropiere de peninsula Taimir.”

Savanţii cunosc locaţiile exacte a 4 dintre ele, în timp ce celelalte 3 au fost observate de paznicii turmelor de reni.

Două dintre cele mai recent descoperite cratere mari – cunoscute sub numele de “pâlnii” în rândul savanţilor – s-au transformat în lacuri, a dezvăluit profesorul Bogoyavlensky, vicedirector al Institutului pentru Cercetarea Petrolului şi Gazului din Moscova, care face parte din Academia de Ştiinţe din Rusia.

Prima gaură a fost zărită în 2013 de piloţii unui elicopter, la 32 km de o centrală de extragere a gazului din Bovanenkovo, peninsula Yamal.

O examinare a zonei, prin utilizarea de imagini din satelit şi prin compararea peisajelor din trecut cu cele din prezent, a alertat experţii ruşi în faţa posibilităţii că acest fenomen este mult mai răspândit decât s-a crezut iniţial.

Experţii sunt în special interesaţi de un crater numit de ei B2, aflat la doar 10 km sud de câmpul gazeifer din Bovanenkovo.

Imaginile de satelit vechi făcute la faţa locului nu prezintă niciun semn în privinţa existenţei sau formării vreunui crater, dar acum acolo există un lac, 100 lungime şi 50 lăţime, înconjurat de 20 de găuri mai mici umplute cu apă. Acele mini-cratere au doar unul sau doi metri în diametru.

Şi, după descoperirea unei pâlnii la Antipayuta, pe peninsula Yamal, rezidenţii din zonă le-au relatat savanţilor despre faptul că au văzut o explozie de lumină, posibil ca urmare a unei explozii de gaz.

Deja există temeri ştiinţifice că Lacul Baikal, cel mai mare şi cel mai vechi lac cu apă dulce din lume, dar situat cu mult în afara Cercului Arctic, s-ar putea număra printre acele locuri aşezate pe o “bombă temporală” pregătită să explodeze, mai susţine Express.

Savanţii au declarat anterior că există tot mai multe dovezi că temperaturile în creştere reprezintă principalul catalizator care ar putea declanşa exploziile. Orice creştere continuă a temperaturilor – aşa cum a fost prezis de meteorologi – ar putea crea condiţii ideale pentru producerea de tot mai multe cratere.

Se crede că permafrostul [solul îngheţat tot timpul anului, aflat la o adâncime între 20 şi 1.500 m] de la locurile unde s-au format craterele ar putea avea de un milion de ori mai mulţi hidraţi de metan blocaţi în interior decât gazul obişnuit. Un expert a estimat că puterea explosivă totală a craterelor are echivalentul a aproximativ 11 tone de TNT.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură