Zeci de angajaţi ai „Gărilor şi staţiilor auto” din RM reţinuţi de CNA. Milioane de lei ar fi fost colectate ilegal

Conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară transmiteau zilnic bani casierilor, pentru a evita controalele. La sfârşitul zilei, banii erau înmânaţi superiorilor, afirmă CNA.
Ofiţeri CNA
Ofiţeri CNA (cna.md)
Epoch Times România
18.07.2018

Doisprezece angajaţi ai Întreprinderii de Stat „Gările şi staţiile auto" au fost reţinuţi marţi, 17 iulie de către Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru 72 de ore în cadrul mai multor dosare penale, intentate pe fapte de corupere pasivă, activă şi abuz de serviciu.

Bănuiţii sunt cercetaţi pentru organizarea unor scheme infracţionale de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaţionale. Concomitent cu persoanele reţinute, alţi 12 funcţionari au fost escortaţi la CNA pentru audieri.

CNA susţine că şoferii erau obligaţi să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gară, după care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei funcţiilor.

Potrivit investigaţiilor, suma colectată lunar, prin intermediul schemei menţionate, ar fi fost de 1,5 milioane de lei MD - bani percepuţi drept mulţumire din partea şoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităţilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulaţie, lipsa evidenţei biletelor cumpărate etc.

”În cadrul documentării cazului, a fost identificată o altă schemă de însuşire a banilor publici de către angajaţi ai Î.S. ”Gările şi staţiile auto”. Responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetăţeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidenţa contabilă. Ulterior, aceşti bani ar fi fost însuşiţi de angajaţii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituţiei”, se mai arată într-un comunicat CNA.

Procurorii şi ofiţerii CNA au efectuat marţi percheziţii la autogările din 9 raioane ale R. Moldova - Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni - inclusiv în Chişinău. În urma acestora, au fost reţinuţi 4 administratori ai filialelor teritoriale (Bălţi, Edineţ, Orhei, Căuşeni), 2 şefi din cadrul filialei teritoriale Centru (Chişinău), 2 controlori, 3 dispeceri şi un casier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor