Zece bănci au primit împrumuturi de la BNR în valoare de 6 miliarde de lei

Banca Naţională a României,BNR (Epoch Times România)
Ana Petrescu
06.08.2012

Banca Naţională a României (BNR) a informat luni că va acorda, pentru o săptămână, la zece bănci comerciale un împrumut care se ridică la şase miliarde de lei. Totuşi, cererea a fost de peste 2.5 ori mai mare, respectiv de 15.15 miliarde de lei, relatează Ziarul Financiar.

Banii sunt acordaţi pro-rată, în funcţie de un indice ce a rezultat în urma împărţirii valorii prezentate de banca centrală şi a sumelor subscrise, aceasta fiind prima plafonare începând cu noiembrie 2008 a sumei pe care BNR o împrumută instituţiilor de credit prin operaţiuni repo.

Suma de 15.15 miliarde lei a cererii este atât de mare din cauza supralicitării de unele bănci pentru ca în urma alocării pro-rata instituţiile să primească mai mulţi bani, consideră dealerii.

Prin licitaţiile repo, BNR preia titluri de stat, la dobânda de politică monetară de 5.25% pe an şi oferă în schimb lichiditate băncilor comerciale.

De obicei, banca centrală a României doar informa atunci când se desfăşura o licitaţie repo, apoi băncile subscriau pentru sumele dorite şi activele cu care girează.

BNR a împrumutat săptămâna trecută opt bănci cu suma de 12.7 miliarde de lei echivalentul în euro fiind de 2.6 miliarde.

După ce BNR a majorat, la sfârşitul lunii mai, de la trei la cinci numărul de emisiuni de titluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară, în luna iunie numărul de bănci şi sumele împrumutate s-au mărit. Astfel, pe data de 25 iunie au fost împrumutate 11 bănci cu suma record de 13.85 miliarde lei, asta însemnând 3.1 miliarde euro.

Din octombrie 2011 BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo. Luni dimineaţă dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4.84-5.33% pe an. Acestea au urcat la 5.2-5.7%, după operaţiunea repo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor