Zborul MH17: Sateliţii civili nu au putut înregistra lansarea rachetei sol-aer (expert)

(EBRAHIM NOROOZI/AFP/Getty Images)

Niciunul din sateliţii civili nu a reuşit, cel mai probabil, să înregistreze momentul lansării presupusei rachete sol-aer şi al lovirii avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, precum şi prăbuşirea sa ulterioară, deoarece toate aparatele spaţiale au zburat deasupra zonei dezastrului într-un alt interval de timp în data de 17 iulie, a declarat pentru RIA Novosti un expert al companiei ruse Scanex, care se ocupă de prelucrarea imaginilor de satelit.

Potrivit acestuia, sateliţi aparţinând SUA şi Franţei au trecut deasupra zonei unde s-a produs dezastrul în regiunea Doneţk (estul Ucrainei) în prima parte a zilei, mai exact între 11.35-12.57 (ora Moscovei).

Sateliţii KOMPSAT-3 şi EROS-B au survolat regiunea între 14.33 şi 15.35 (ora Moscovei), în condiţiile în care ultimul a trecut cu aproape două ore înainte de accident. În concluzie, nici aceştia nu au putut înregistra momentul lansării rachetei şi al prăbuşirii aeronavei cu pasageri, indică expertul rus.

Cu toate acestea, conform datelor companiei Scanex, o serie de sateliţi militari de observaţie au trecut deasupra zonei catastrofei la 17 iulie între 16.00 şi 19.00 (ora Moscovei).

Printre aceştia, expertul citat de RIA Novosti a menţionat FIA Radar 3, FIA Radar 2, STSS Demo 2, STSS Demo 1.

'În momentul producerii accidentului, în jurul orei 17.21 (ora Moscovei), zona putea să fie monitorizată numai de satelitul experimental STSS 2, lansat în 2009 în cadrul programului de apărare antirachetă, dar nu se ştie dacă există o informaţie de la satelit în acest sens', a afirmat acelaşi expert.

După anunţul făcut marţi de serviciile secrete americane că zborul MH17 a fost probabil doborât 'din greşeală' deasupra estului Ucrainei de separatişti proruşi slab instruiţi, a devenit clar că Washingtonul nu prea dispune de dovezi clare care să incrimineze Rusia.

Serviciile secrete americane nu au descoperit dovezi privind implicarea Rusiei în prăbuşirea avionului Boeing 777 în estul Ucrainei, scrie miercuri The New York Post, citând oficiali de rang înalt din cadrul comunităţii de informaţii a SUA.

Se pare că partea americană nu dispune nici de date privind prezenţa unor militari ruşi la locul de unde a fost lansată racheta sau care să confirme că rebelii au fost instruiţi pentru operarea sistemelor sol-aer Buk în Rusia.

În lipsa unor probe incontestabile, care să justifice acuzaţiile din ultimele zile la adresa Rusiei, presa moscovită scrie miercuri că serviciile secrete americane recurg din ce în ce mai frecvent la datele din reţelele de socializare, ceea ce ridică îndoieli cu privire la competenţa lor.