Yakuza, în scădere de popularitate, îşi face site pentru a atrage noi membri

Înmormântarea unui boss yakuza din Kobe, 20 aprilie 2002
Înmormântarea unui boss yakuza din Kobe, 20 aprilie 2002 (STR/AFP/Getty Images)
Mioara Stoica
03.04.2014

Vremuri grele pentru Yakuza, mafia japoneză: pentru prima dată, numărul membrilor crimei organizate din Japonia a scăzut sub 60.000 (erau 102.000 în 2011), şi, prin urmare, Yakuza s-a gândit că trebuie să se apuce de treabă pentru a găsi noi recruţi, relatează joi ziarul online La Stampa.

Astfel, pentru a îmbunătăţi profilul său public, cel mai important grup Yakuza din ţară, Yamaguchi Gumi, cu sediul în Kobe şi care numără aproximativ 25.000 de membri (la un moment dat erau 55.000 împărţiţi în 850 de clanuri), a lansat un site web cu numele improbabil de "Liga pentru interzicerea drogurilor şi pentru purificarea Naţiunii". Un nume care nu spune prea multe despre mafie, dar care reprezintă imaginea cu care Yamaguchi Gumi ar vrea să fie văzut de către ţară: adică, o asociere de onoare, care ia ca exemplu anticele virtuţi de bărbăţie şi cavalerism şi nu o organizaţie criminală care îşi trage seva din exploatarea prostituţiei, cămătărie sau jocuri de noroc.

Pe site vizitatorii sunt întâmpinaţi chiar şi de un videoclip muzical: un imn sentimental care tânjeşte după spiritul "Ninkyo", unde oamenii adevăraţi îi ajută pe cei slabi împotriva nedreptăţii şi care rezonează în timp ce în imagini se pot vedea membri proeminenţi ai Yakuza care vizitează un templu shintoist. O voce bărbătească cântă, iar mafioţii urcă treptele spre altar în timp ce spectatorii fotografiază trecerea lor ca şi cum ar fi staruri rock.

În omagiul sezonului, site-ul mafiot este plin de poze cu flori de cireşi, un simbol al Japoniei. Sakura este numele florii cireşului japonez din familia Prunus. Viaţa scurtă a acestor flori şi frumuseţea lor delicată a fost asociată foarte des cu efemeritatea vieţii umane, din acest motiv florile cireşilor sakura sunt încărcate de simbolism şi sunt foarte des folosite în arta japoneză. Este atât de populară încât a ajuns să fie imprimată chiar şi pe produsele de larg consum precum kimono-urile, hârtia pentru corespondenţă sau pe farfurii. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sakura a fost folosită de autorităţile japoneze pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militariste în rândul populaţiei. Piloţii kamikaze îşi pictau câteodată flori de sakura pe fuselajul avioanelor sau luau cu ei crengi de sakura.

Urmează apoi istoria organizaţiei, într-un mod foarte diluat. În secţiunea "activitate", există imagini despre modul în care Yamaguchi Gumi a ajutat populaţia după dezastrele din 1995, data cutremurului din Kobe şi în 2011, după cutremurul şi tsunami-ul din Tohoku. Pe scurt, totul este prezentat sub un cu totul alt aspect decât cel ilustrat de sintagma „forţă anti-socială” care descrie mafia japoneză în limbajul eufemistic al poliţiei.

Atât de multă vizibilitate şi dorinţă de a se face „cunoscută” ar putea să vă surprindă, dar în Japonia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte ţări afectate de crima organizată, Yakuza în sine nu este o organizaţie ilegală: numai activităţile sale criminale sunt ilegale. Şi, în ciuda faptului că legea s-a înăsprit în ultimii ani, a face parte dintr-o astfel de organizaţie nu este interzis. Astfel, Yamaguchi Gumi are birouri şi alte activităţi legale, care ascund sau spală veniturile rezultate din activităţile ilegale. Unii membri proeminenţi ai clanurilor japoneze sunt foarte celebri, la fel ca starurile - iar manga (benzile desenate japoneze) şi filmele, care îi prezintă în calitate de protagonişti, le conferă şi mai mult farmec.

Dar fie din cauza înăspririi legilor, fie a timpurilor care se schimbă, iată că, de un timp, atracţia pare să se fi diminuat şi Yakuza trebuie să găsească noi modalităţi de a atrage tinerii să se apropie de ea. Cu toate acestea, în ciuda cântecului cu idealuri nobile, a florilor de cireş şi a imaginilor de masculinitate şi reconstrucţie, cât şi în ciuda butonului „contactaţi-ne” pe care se poate face clic, din fericire site-ul nu pare să aibă potenţialul de a deveni viral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor