Xu Da, un general eminent, loial şi prudent

Xu Da, un general loial, prudent şi eminent
Xu Da, un general loial, prudent şi eminent (SM Yang /Epoch Times)
David Wu
28.10.2015

Xu Da (1332-1385 a.D) a fost un lider militar renumit care a ajutat mult la fondarea dinastiei Ming. Victoriile sale militare, loialitatea şi prudenţa sa au făcut ca împăratul Taizu Zhu Yuanzhang să-i plaseze portretul la loc de cinste în Templul Ming al Oamenilor Merituoşi.

Un războinic şi prieten loial

Xu a fost un cunoscut războinic în tinereţe, care s-a alăturat viitorului împărat Zhu Yuanzhang, la vârsta de 22 de ani. El a devenit un prieten apropiat al lui Zhu, o prietenie bazată pe respect reciproc, pe ambiţii şi calităţi comune. Când Zhu, un ofiţer de rang inferior, a fost trimis într-o o misiune militară periculoasă în sud, Xu a fost primul militar care a decis să-l urmeze pe Zhu. Cei doi au luptat în multe bătălii împreună.

Când Zhu a căzut ostatic şi viaţa îi atârna de un fir de păr din cauza unor neînţelegeri, Xu s-a oferit să viziteze tabăra rivală pentru a-l înlocui pe Zhu ca ostatic. Zhu a fost eliberat nevătămat. După un timp Xu a fost de asemenea eliberat. Întâmplarea le-a adâncit prietenia şi mai mult.

Xu a avut un rol cheie în unificarea Sudului, care a fost ocupat iniţial de multe oştiri rivale. În multe bătălii critice, Xu Da a fost vârful de lance ale armatei sale şi a câştigat respectul adânc al celor care-l urmau.

Un lider militar respectuos

Xu a devenit cunoscut mai apoi ca un lider respectat, având un adânc respect pentru dreptate. Xu Da a convins de multe ori oştenii capturaţi în lupte să intre în armata sa, sporindu-şi astfel oştirea cu războinici mai capabili, după bătălii.

După ce a ajuns general, Xu a impus o disciplină şi o conduită militară strictă pentru armată. A impus pedeapsa cu moartea pentru jefuirea şi deteriorarea proprietăţilor civililor, sau incursiuni departe de tabăra militară fără permisiune, după ce oştirea sa a capturat un oraş important şi prosper în sud. Măsurile luate de el au diferenţiat armata sa de cele rivale şi a câştigat un mare sprijin din partea civililor ocupaţi.

Xu Da a fost generalul care a pus la cale răsturnarea dinastiei Yuan de Nord. Când armata sa a capturat capitala mongolă a dinastiei Yuan, el a ordonat ca visteria să fie sigilată şi a înregistrat toate hărţile, cărţile, documentele şi bijuteriile capturate de la palat.

Xu Da a trimis, de asemenea, trupe de elită pentru a proteja palatul şi pentru a proteja de hărţuire membrii familiei regale mongole, servitorii şi rezidenţii palatului. Aceste măsuri au crescut foarte mult încrederea societăţii civile, asigurând un transfer fără probleme al dinastiei în capitală.

Prudent şi modest

Xu a fost privit ca unul dintre cei mai remarcabili lideri militari care au ajutat la fondarea dinastiei Ming, al cărui prim împărat a devenit Zhu Yuanzhang - cunoscut drept împăratul Taizu sau împăratul Hongwu. În ciuda faptului că a obţinut o poziţie extrem de înaltă fără să aibă o educaţie temeinică, Xu nu a arătat nici cea mai mică aroganţă cărturarilor confucianişti. Dimpotrivă, a fost prudent şi întotdeauna curtenitor cu cei educaţi şi a păstrat o relaţie bună cu cercurile cărturarilor.

Chiar dacă mongolii au fost expulzaţi departe de Marele Zid, ei rămăseseră în continuare o ameninţare pentru nordul Chinei. Pentru a consolida graniţa de nord, Xu a lansat o serie de expediţii militare în nordul îndepărtat şi nord-vest. Mulţi ani el părăsea capitala primăvara şi se întorcea din misiunile militare la sfârşitul iernii, cu toate acestea nu se plângea nciodată şi îşi depunea sigiliul oficial al armatei împăratului Taizu imediat la întoarcerea în capitală.

Pentru liderii militari devenise foarte greu să împartă succesul cu împăratul Taizu după urcarea acestuia pe tron, deşi mulţi luptaseră alături de acesta în trecut. Xu, însă, era o excepţie, fiind omul de încredere al împăratului. Împăratul găzduia ospeţe de bun venit la întoarcerea sa din campaniile militare şi îl numea chiar frate, iar de fiecare dată când se întâmpla acest lucru, Xu devenea chiar mai prudent şi modest.

Xu a trăit o viaţă simplă şi retrasă. Trăia într-o casă mică, îşi conducea mereu trăsura sigur şi invita frecvent cărturarii pentru discuţii.

Mare realizare

Istoria consemnează că într-o zi Împăratul Taizu i-a spus lui Xu Da, "Fratele meu, ai avut o mare contribuţie la fondarea dinastiei, dar încă mai locuieşti într-o casă mică. Vreau să-ţi dau vechea mea casă în dar". Aşa-numita "casă veche" era reşedinţa în care Zhu locuise pe când deţinea titlul de Rege Wu (al ţinutului Wuyue), înainte de a deveni împărat. Xu a refuzat politicos, dar ferm.

Cu toate acestea, suspicios, împăratul Taizu nu a renunţat la planul său. Într-o zi l-a îmbătat pe Xu şi l-a găzduit în palatul Regelui Wu. Când Xu s-a trezit, realizând unde dormise s-a grăbit să cerşească mila împăratului - în acele zile a lua o casă a împăratului putea fi interpretat ca o intenţie de rebeliune sau un gest neloial - Taizu devenise unul dintre cei mai paranoici conducători.

Împăratul, încântat de loialitatea lui Xu Da, a dispus construirea unei case noi pentru Xu lângă vechea sa reşedinţă, iar pe placa de la intrarea casei a scris "Da Gong", care înseamnă "mare realizare".

Împăratul Taizu l-a lăudat pe Xu astfel "Conducând armata împăratului şi întorcându-se triumfător, el a continuat să fie modest, neavând pic de aroganţă. Nici frumuseţile nici comorile nu l-au putut corupe, iar integritatea sa perfectă străluceşte ca Soarele şi este clară ca Luna. Nimeni altcineva nu-l poate umbri".

Când Xu a murit, împăratul a ordonat închiderea Curţii şi a participat la înmormântarea generalului cu mare durere.

La ordinul împăratului Taizu, portretul lui Xu a fost plasat la loc de cisnte în Templul Ming al Oamenilor Merituoşi iar urmaşii lui s-au bucurat de statutul de nobili timp de trei generaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor