Xi Jinping va vizita Coreea de Nord cu ocazia aniversării fondării statului comunist, susţine Phenianul

Oficiali nord-coreeni au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Phenianul în 9 septembrie, când va fi marcată cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării statului comunist.
Xi Jinping
Xi Jinping (Fred Dufour / AFP / Getty Images)

Oficiali nord-coreeni au declarat la sfârşitul săptămânii trecute că preşedintele chinez Xi Jinping va vizita Phenianul în 9 septembrie, când va fi marcată cea de-a 70-a aniversare a înfiinţării statului comunist.

Totuşi, nu se ştie exact dacă Xi Jinping va participa în 9 septembrie la festivităţile din Phenian. Când reporterii sud-coreeni aflaţi în vizită în Phenian au întrebat oficiali nord-coreeni dacă prezenţa lui Xi Jinping a fost confirmată, răspunsul a fost: “El trebuie să vină pentru că l-am invitat”.

Beijingul şi Phenianul au discutat încă din luna martie despre o vizită a lui Xi Jinping în Coreea de Nord. Ministerul chinez de Externe a confirmat în luna aprilie că Xi Jinping intenţionează să “menţină un contact regulat cu preşedintele Kim Jong-un prin vizite, delegaţii speciale şi schimburi de scrisori”.

Sunt greu de aflat detalii privind data exactă a eventualei vizite a lui Xi Jinping în Phenian şi a întâlnirii cu Kim Jong-un. CNN a citat în 18 aprilie un “oficial la curent cu discuţiile”, care a afirmat că vizita preşedintelui chinez va avea loc “curând”, însă nu a fost clar pentru care guvern lucra acest oficial. Trei luni mai târziu, oficiali nord-coreeni susţin că Xi Jinping va apărea în mod sigur la aniversarea din luna septembrie.

Ţinând cont de faptul că dictatorul nord-coreean a efectuat trei vizite de mare profil în Beijing şi deoarece China doreşte în mod clar să semnaleze că a fost întoarsă o filă în istoria nord-coreeană, este demnă de menţionat ezitarea lui Xi Jinping de a efectua o vizită de stat reciprocă, sau cel puţin ridică unele semne de întrebare.

Coreea de Nord are o mulţime de “aniversări” de acest gen din care Xi Jinping poate alege în cazul în care nu doreşte să fie în Phenian în 9 septembrie. Aniversarea înfiinţării Partidului Muncitoresc Coreean aflat la conducerea Coreei de Nord a fost evidenţiată în 2017 ca fiind aniversarea a 70 de ani de la înfiinţarea statului, la fel precum a fost cea de-a 70-a aniversare a Armatei Poporului Coreean în februarie 2018. Evenimentul din luna septembrie promite să fie cea mai mare aniversare de 70 ani de până acum, cu tema “Victorie pe toate fronturile” şi o celebrare extinsă a “progresului ştiinţific şi a puterii tehnologice a Coreei de Nord”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe