Pompeo: discuţiile din Phenian au fost “productive”. Coreea de Nord are altă părere

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi oficialul nord-coreean Kim Yong-chol sosesc la Casa de Invitaţi Park Hwa, din Phenian, Coreea de Nord pentru discuţii de nivel înalt, 6 iulie 2018.
Secretarul de stat american Mike Pompeo şi oficialul nord-coreean Kim Yong-chol sosesc la Casa de Invitaţi Park Hwa, din Phenian, Coreea de Nord pentru discuţii de nivel înalt, 6 iulie 2018. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)

La sfârşitul unor discuţii de nivel înalt ce au avut loc sâmbătă în Phenian între oficiali americani şi nord-coreeni, regimul comunist a acuzat SUA că cere o denuclearizare unilaterală şi a afirmat că atitudinea delegaţiei americane a fost “ extrem de regretabilă”.

În schimb, înaintea plecării din Phenian, secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat că discuţiile au fost “productive” şi că s-au înregistrat progrese în anumite zone.

Aceste discuţii au avut loc după un summit istoric desfăşurat luna trecută între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.

În timp ce Pompeo a descris discuţiile cu oficialul de top nord-coreean Kim Yong-chol ca fiind pozitive, unii oficiali nord-coreeni au avut o impresie mai negativă, potrivit Deutsche Welle.

“Atitudinea şi poziţiile adoptate la discuţiile de nivel înalt de vineri şi sâmbătă au fost extrem de regretabile”, a precizat într-o declaraţie Ministerul nord-coreean de Externe, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.

Phenianul a acuzat SUA că încearcă să forţeze unilateral regimul comunist să îşi abandoneze armele nucleare.

Pompeo a mai afirmat că oficiali americani şi coreeni se vor întâlni în 12 iulie la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud pentru a discuta despre distrugerea unui poligon nord-coreean de testare a motoarelor de rachete şi despre rămăşiţele soldaţilor americani ucişi în timpul Războiului Coreean din 1950-1953.

După întâlnirea istorică cu liderul nord-coreean în 12 iunie, în Singapore, Trump a anunţat că distrugerea poligonului pentru motoarele de rachete se află în proces de finalizare.

Însă Pompeo a declarat că sunt necesare convorbiri suplimentare pentru a ca procesul să avanseze.

Vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a avut loc pe fondul unor rapoarte potrivi cărora agenţiile americane de informaţii au “dovezi” că Phenianul continuă să îşi dezvolte capabilităţile de a produce arme.

Unele rapoarte sugerează că regimul Kim extinde centrele de producţie de arme, chiar dacă a promis înaintea summitului cu Trump că va începe procesul de denuclearizare.