Veteran CIA şi fost angajat la Goldman Sachs candidează împotriva lui Trump în cursa prezidenţială

Evan McMullin, veteran al CIA şi fost director pentru Afaceri Politice al republicanilor din Camera Reprezentanţilor, a anunţat luni că va candida pentru preşedinţie ca independent şi ca o alternativă la Donald Trump, a raportat Buzzfeed MNBC.
Evan McMullin.
Evan McMullin. (Captură Foto)

Mişcarea evidenţiază nervozitate în cercurile GOP (aşa cum mai este cunoscut Partidul Republican) în legătură cu Donald Trump, care se află cu puţin în urma candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton în sondajele recente.

Totuşi, se pare că McMullin, care a fost timp de doi ani director pentru Afaceri Politice al majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, are mici şanse să candideze împotriva lui Trump sau Clinton.

Pentru a intra în dezbaterile prezidenţiale, un candidat trebuie să obţină 15% în cinci sondaje naţionale înaintea celor 3 dezbateri programate şi trebuie să demonstreze că ar putea obţine cel puţin 270 de voturi electorale.

McMullin pare să se confrunte cu probleme pe ambele fronturi. Nominalizatul Partidului Libertarian, Gary Johnson, şi candidatul Partidului Verde, Jill Stein, au obţinut în sondaje mai puţin de 15%.

McMullin a lucrat pentru CIA timp de 11 ani, până în 2010. La CIA el s-a ocupat de administrarea de operaţiuni secrete legate de contraterorism şi alte probleme, conform profilului său de pe LinkedIn.

Apoi, el a lucrat la Goldman Sachs în San Francisco, înainte să lucreze doi ani ca şi consilier în Comitetul pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor. Ulterior, el a lucrat timp de doi ani ca director pentru politică la Conferinţa Republicană a Camerei Reprezentanţilor.

McMullin nu este binecunoscut în afara cercurilor GOP din Washington, D.C.

Mark Halperin de la Bloomberg a declarat la MSNBC că luni a fost creată o pagină pe Wikipedia pentru McMullin. Iar pe Twitter, McMullin avea doar câteva sute de susţinători înainte de publicarea rapoartelor privind planurile sale pentru prezidenţiale.

Profilul de pe Twitter al lui McMullin a fost actualizat luni şi asociat cu un website numit “Evan McMullin pentru preşedinţie”. Pe acest website a apărut şi logo-ul campaniei sale: “Nu este niciodată prea târziu să faci lucrul corect. Şi dacă lucrăm împreună, putem realiza orice”.

“Într-un an în care americanii şi-au pierdut credinţa în candidaţii ambelor partide majore, este momentul ca o generaţie de noi conducători să iasă în faţă”, a susţinut McMullin într-o declaraţie pentru ABC News.

“Nu este niciodată prea târziu să faci lucrul corect şi America merită ceva mult mai bun decât ceea ce ne pot oferi Donald Trump sau Hillary Clinton. Mă ofer, cu umilinţă, ca un lider care poate oferi milioanelor de americani nemulţumiţi o alegere conservatoare pentru funcţia de preşedinte”, a adăugat el.

Republicanii au privit cu oroare săptămâna trecută cum Trump s-a implicat într-o serie de controverse care pot avea efect dăunător nu numai asupra perspectivelor sale electorale, ci şi asupra republicanilor.

El a intrat în conflict cu Khizr şi Ghazala Khan, părinţii musulmani ai unui soldat american care a murit în Războiul din Irak, după ce Khizr Khan a pus sub semnul întrebării dacă Trump cunoaşte Constituţia.

Apoi, Trump a refuzat să susţină realegerea în funcţie a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, deşi ulterior şi-a schimbat poziţia la sfârşitul săptămânii trecute.

Vinerea trecută, fostul director al CIA Mike Morell a declarat într-un articol de opinie publicat în New York Times că o va susţine pe Clinton pentru preşedinţie.

Republicanii nemulţumiţi de Trump nu au reuşit să găsească un candidat potrivit care să concureze ca independent, dar pasul făcut de McMullin cel puţin le oferă o alternativă pentru Clinton, Johnson şi Stein.

McMullin l-a criticat pe Trump în săptămânile recente. “În timp de Donald Trump continuă să îi atace pe musulmani şi în calitate de fost ofiţer CIA, aş dori ca toţi americanii să cunoască adevărul: musulmanii americani şi din alte ţări au jucat un rol central în obţinerea aproape a fiecărei victorii împotriva terorismului de la 9/11”, a scris McMullin pe Facebook săptămâna trecută.

În acelaşi timp, un număr de republicani susţin că Partidului i-ar fi mult mai bine dacă s-ar uni în jurul lui Trump sau dacă şi-ar concentra eforturile pe salvarea unui număr cât mai mare de locuri în Cameră şi Senat dacă se va vedea că Trump va pierde cursa pentru Casa Albă.

Politicieni din GOP au considerat de mult timp că eforturile pentru găsirea unei alternative la Trump reprezintă o irosire de energie şi resurse.

McMullin şi Trump au urmat cursurile Facultăţii de Business Wharton School din cadrul Universităţii din Pennsylvania, unde McMullin a obţinut un MBA (Masterat în Administrarea Afacerilor) în 2011.

McMullin a indicat că s-a opus campaniei lui Trump de mult timp şi la sfârşitul lunii iulie l-a denumit pe acesta “autoritar”. În plus, el i-a cerut în luna mai lui Trump să publice declaraţia sa fiscală, lucru pe care miliardarul republican l-a refuzat, invocând un audit.