WikiLeaks atacat: conferinţa de presă a lui Julian Assange sabotată de un atac cibernetic

Mult anunţata conferinţă de presă a lui Assange, care se pregătea să publice informaţii ale CIA a fost amânată din cauza unor presupuse atacuri cibernetice de ultim moment.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)

Julian Assange a fost pe punctul de a publica pe WikiLeaks cel mai recent set de documente confidenţiale în cadrul unei conferinţe de presă online ce trebuia să aibă loc marţi, începând cu ora 1 p.m. GMT.

WikiLeaks a declarat că informaţiile pe care urma să le publice - aparţinând mult trâmbiţatului Vault 7, sunt de interes pentru toţi jurnaliştii în domeniul tehnologic.

Cu toate acestea organizaţia a scris un mesaj pe Twitter că website-ul lui Assange a fost atacat şi evenimentul va fi reprogramat: “Conferinţa de presă sub atac: funcţiile video ale Facebook şi Periscope folosite de Julian Assange au fost atacate. Activare plan de urgenţă”.

Un mesaj ulterior a adăugat: “ANUNT: Deoarece linkurile pentru streaming-urile video Periscope şi Facebook ale lui Assange sunt atacate, videoconferinţa de presă va fi reprogramată”.

Nu este clar cine ar fi în spatele presupusului atac sau când va avea loc o altă conferinţa de presă.

Conform unor speculaţii, noile documente ce trebuiau să fie publicate astăzi ar putea avea o natură sensibilă şi ar putea aparţine CIA-ului.

Comentatorii se aşteaptă să fie publicate noi seturi de informaţii, în condiţiile în care WikiLeaks a dat noilor documente misteriosul nume de “Vault7 Year Zero”.

În ultimele câteva săptămâni, s-au amplificat speculaţiile privind publicarea de noi informaţii, după ce WikiLeaks a publicat misteriosul titlu pe Twitter. În 4 martie, Wikileaks a început să transmită teasere pe Twitter: “Ce este Vault7?”

Website-ul a postat de asemenea linkuri către publicaţii anterioare despre CIA, alimentând speculaţiile.

Anul trecut, în timpul campaniei prezidenţiale americane, WikiLeaks a publicat mii de emailuri obţinute din contul managerului campaniei democratei Hillary Clinton, John Podesta. Acţiunea a creat vâlvă în jurul lumii.

Administraţia SUA a afirmat că hackerii ruşi, lucrând pentru Kremlin, ar fi furat informaţii confidenţiale şi le-au oferit celor de la WikiLeaks. Assange a negat acuzaţiile.

Julian Assange rămâne sub azil politic în ambasada ecuadoriană din Londra, încercând să evite să fie judecat pentru o acuzaţie de viol în Suedia – pe care o neagă – şi o potenţială extrădare în SUA datorită activităţilor website-ului WikiLeaks.