Watchdog.MD: Guvernul să nu vină cu mesaje contradictorii către societate, mesajul #STAŢI ACASĂ trebuie să fie egal pentru toţi

Maria Maevschi
05.04.2020

alte articole

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)
Maria Maevschi
05.04.2020

Decizia Comisiei pentru situaţii excepţionale de a scoate de luni 6 aprilie, la lucru angajaţii instituţiilor bugetare creează pericol pentru viaţă şi siguranţa lor şi a comunităţii în ansamblu, consideră experţii watchdog.MD. Astfel, au punctat aceştia, în perioada stării de urgenţă trebuie să activeze doar organizaţiile care oferă servicii de primă necesitate.

În context, watchdog.MD a făcut un apel către societatea civilă, Guvernul Republicii Moldova şi Comisia pentru Situaţii Excepţionale, subliniind că actualmente, la nivel mondial, principalul obiectiv este stoparea răspândirii virusului Wuhan, mai ales ca şi specialiştii OMS, la care fac referire autorităţile moldoveneşte în cele mai dese cazuri, recomandă autoizolarea ca cea mai eficientă măsură.

„Ignorarea acestei măsuri duce la creşterea numărului persoanelor infectate şi la supraîncărcarea sistemului medical. E destul ca un angajat infectat să vină la lucru ca să-i contamineze pe ceilalţi şi astfel să fie necesară instituirea carantinei cu blocarea activităţii întregii instituţii.

Avem deja multe exemple şi nu trebuie să repetăm aceleaşi greşeli care ne vor costa vieţi omeneşti. Stoparea răspândirii epidemiei este importantă şi în aspect economic. Cu cât mai mult va dura starea de urgenţă, cu atât mai grave vor fi consecinţele şi mai mari costurile”, se arată într-un mesaj al experţilor watchdog.MD postat pe pagina lor de Facebook.

Astfel, aceştia fac un apel către Guvern şi Comisia pentru situaţii excepţionale să-şi revizuiască decizia de a scoate angajaţii bugetari la lucru începând cu data de 6 aprilie 2020, dacă activitatea lor nu ţine de acordarea serviciilor de primă necesitate.

„Solicităm să fie anunţată o nouă dată de reîntoarcere a bugetarilor la serviciu, când pericolul infectării va fi diminuat. La fel solicităm Guvernului să nu vină cu mesaje contradictorii către societate, mesajul #STAŢI ACASĂ trebuie să fie unul egal pentru toţi, cu excepţia sectoarelor cele mai vitale. La fel, venim cu un îndemn către angajaţii din sistemul bugetar să stea acasă pentru viaţă şi siguranţa proprie şi a familiilor acestora. Epidemia de coronavirus poate fi oprită dacă stăm acasă!”, au punctat experţii watchdog.MD.

Precizăm că după şedinţa Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul Wuhan în Republica Moldova, preşedintele Igor Dodon a anunţat că începând cu luni, 6 aprilie toţi bugetarii vor reveni la muncă, asta deşi pe parcursul zilelor de odihnă numărul persoanelor infectate cu virusul Wuhan a crescut cu 161 sâmbătă şi 112 duminică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor