Wall Street cade cel mai mult din 2008, New York City şi California impun restricţii

Panică pe Wall Street, templul finanţelor internaţionale
Panică pe Wall Street, templul finanţelor internaţionale (Drew Angerer/Getty Images)

Wall Street şi-a încheiat cea mai proastă săptămână din octombrie 2008, indicii Dow şi S&P 500 alunecând mai mult de 4% vineri, pe fondul veştilor impunerii restricţiilor dure în New York şi California pentru stăvilirea virusului Wuhan.

Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York, a ordonat vineri tuturor lucrătorilor neesenţiali să rămână acasă, după ce ordinul de „şedere acasă” a fost prezentat în California, joi, o situaţie fără precedent.

Evoluţia pandemiei în două dintre cele mai populate state americane afectează aproximativ 40 de milioane de oameni. De asemenea, autorităţile federale intenţionează să închidă graniţele cu Canada şi Mexic, peste 12.000 de cazuri fiind confirmate în Statele Unite începând de vineri.

În sesiunea de tranzacţionare de dimineaţă, piaţa a încercat să consolideze câştigurile de joi, întrucât factorii de decizie la nivel mondial au apelat la injecţii financiare şi programe de susţinere pentru a sprijini pieţele financiare în urma unor săptămâni de vânzări masive care au pus capăt perioadei record de 11 ani de pe Wall Street.

Indicele de referinţă S&P 500 este în scădere cu peste 31,9% de pe 19 februarie.

Investitorii mizează acum pe un stimulent suplimentar în următoarele zile, deoarece Senatul Statelor Unite lucrează la un pachet de 1 trilion de USD care ar include ajutor financiar direct pentru americani.

Un sondaj al economiştilor făcut de Reuters a sugerat că economia globală era deja în recesiune, în timp ce analiştii S&P Global au declarat că volatilitatea între geografii şi clase de active este la niveluri record.

Volumul burselor din SUA a fost de 18,56 miliarde de acţiuni, comparativ cu media de 15,5 miliarde a sesiunii complete din ultimele 20 de zile de tranzacţionare.