Vremea rea paralizează ţara. Află detalii despre traficul rutier şi mersul trenurilor

Iarna
Iarna (Epoch Times România)

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a decretat în această dimineaţă Cod Galben şi Cod Portocaliu de Viscol. Ninsorile şi viscolul puternic creează probleme serioase de circulaţie. Traficul este întrerupt pe A2, A3 şi DN2, precum şi pe alte două drumuri naţionale, 177 de trenuri sunt anulate şi există restricţii de trafic pe opt linii, iar porturile sunt închise.

Noua avertizare de Cod Galben şi Cod Portocaliu de Viscol dată de ANM este valabilă pentru ziua de 29 ianuarie, între orele 06:00 - 23:00.

La această oră, pe Autostrada Bucureşti-Constanţa (pe tronsonul Lehliu-Feteşti), pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3), pe DN2 (pe tronsonul Buzău-Mihăileşti-Glodeanu) şi pe două drumuri naţionale traficul este întrerupt, în timp ce pe alte cinci drumuri naţionale circulaţia este îngreunată, potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Din cauza viscolului şi vizibilităţii reduse, începând cu ora 6:30, a fost luată măsura închiderii traficului rutier, în ambele sensuri, pe DN 1D din judeţul Ialomiţa, între localităţile Urziceni şi Adâncata (limita cu judeţul Prahova). De asemenea, traficul rutier este întrerupt şi pe un sector de drum naţional – DN 24D Bălăbăneşti – Tulceşti, în judeţul Galaţi.

Circulaţia restricţionată în Giurgiu, Buzău, Brăila, Constanţa

Totodată, începând cu ora 7:45, în judeţul Giurgiu, a fost luată măsura restricţionării circulaţiei autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN 5B, între localităţile Giurgiu şi Ghimpaţi, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Pe mai multe drumuri naţionale sunt instituite restricţii de tonaj.

Semnalăm aici: DN 22 Râmnicu Sărat (Buzău) – Brăila (7,5 tone); DN 22 Mihai Viteazul – Ovidiu (Constanţa) (3, 5 tone); DN 2C Pogoanele – Costeşti (Buzău) (3,5 tone); DN 3B Călăraşi – Feteşti (Ialomiţa) (7,5 tone). Totodată, a fost impusă o restricţie de circulaţie pe DN7C (Transfăgărăşan) pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe tronsonul kilometric 57 – 104, în zona localităţii argeşene Arefu. Amintim însă participanţilor la trafic faptul că, până la sfârşitul lunii iunie, sectorul de drum cuprins între km. 104 (Piscu Negru) şi km. 130 800 (Bâlea Cascadă) este închis, ca în fiecare iarnă.

Porturi închise

Potrivit centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române care citează datele primite de la structurile teritoriale de poliţie, din cauza vântului puternic, începând cu ora 7:30, a fost luată măsura închiderii porturilor Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud Agigea din judeţul Constanţa, atât pentru traficul maritim cât şi pentru cel fluvial. Totodată, începând cu ora 7:40, a fost luată măsura închiderii portului Mangalia din judeţul Constanţa.

Trenuri anulate şi restricţii de trafic

CFR Călători a anunţat că toate magistralele de cale ferată sunt deschise miercuri, însă pe opt linii sunt restricţii de circulaţie, iar 177 de trenuri sunt anulate.

Conform situaţiei centralizate până la ora 08.00, circulaţia este restricţionată, din cauza sulurilor de zăpadă, pe opt linii, respectiv Brăila - Făurei-Buzău, Bucureşti Nord - Urziceni, Goleşti - Chitila, Mărăşeşti - Tecuci-Barbosi, Ploieşti - Râmnicu Sărat-Adjud, Ploieşti Sud-Armăşeşti, Urziceni - Slobozia şi Vereşti - Leorda. Pe aceste linii este interzisă circulaţia trenurilor formate din automotoare, echipele de intervenţie acţionând cu utilaje.

Traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, dar circulaţia trenurilor este adaptată la condiţii meteo nefavorabile, Comandamentul de iarnă instituit fiind operaţional în continuare. Operatorii feroviari au decis miercuri anularea a 177 de ternuri întrucât în condiţii de iarnă se prelungesc timpii de parcurs, potrivit unui comunicat al CFR Călători.

Potrivit companiei feroviare, modificările care intervin în graficul trenurilor se vor comunica permanent. De asemenea se va interveni cu utilaje pentru deszăpezire, astfel încât circulaţia trenurilor să se desfăşoare în condiţii de siguranţă pe toate rutele de cale ferată.

Înainte de plecările trenurilor în cursă, garniturile sunt pregătite pentru circulaţie în condiţii de iarnă şi se încearcă asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă în toate zonele afectate. De asemenea, va fi asigurată alimentarea cu energie electrică a garniturilor aflate în staţionare, pentru a fi menţinută căldura în trenuri la un nivel de confort termic.

Pasagerii vor primi ceai cald în gările cu flux mare de călători, de pe raza sucursalelor feroviare Constanţa, Galaţi, Bucureşti, Craiova şi, la nevoie, Braşov şi Iaşi, se mai arată în comunicatul citat.

"În condiţiile speciale de circulaţie din această perioadă, pentru preîntâmpinarea unor eventuale blocaje în traficul feroviar se iau măsuri de intervenţie cu utilaje, pluguri de zăpadă şi forţă umană. Există posibilitatea introducerii de limitări de viteză sau staţionări ale trenurilor în gări în intervalul de timp necesar intervenţiilor de deszăpezire a liniilor şi a macazurilor, ceea ce va genera întârzieri faţă de graficul de circulaţie. Toate aceste măsuri sunt necesare pentru facilitarea accesului utilajelor în zonele afectate de viscol şi pentru a se evita blocarea în parcurs", potrivit CFR Călători.

Pasagerii sunt sfătuiţi să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informaţii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească. Numerele de telefon de la staţiile CFR, la care pasagerii pot cere informaţii sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, la secţiunea Info Utile/Informaţii Telefonice.

Companiile feroviare ţin legătura operativ şi centralizat, astfel încât personalul de serviciu din trenurile aflate în parcurs şi cel din gări să colaboreze în luarea celor mai potrivite măsuri.

Reprezentanţii companiei feroviare au precizat că cei care doresc să renunţe la călătorie vor primi contravaloarea biletelor pentru traseul neefectuat.

Bucureştiul şi 14 judeţe, respectiv Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa, sunt miercuri, până la ora 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol. De asemenea, judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş sunt miercuri sub avertizare cod galben de viscol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne