Zăpada face victime în teritoriu. Premierul Ponta îl schimbă din funcţie pe prefectul de Buzău

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va numi, în şedinţa de miercuri, un alt prefect în judeţul Buzău. Demiterea prefectului Gabriel Baltă, în plină stare de alertă şi pe viscol, se doreşte a fi un "exemplu" pentru cei care nu "performează" corespunzător:

"Vreau ca şi în teritoriu toată lumea să îşi facă datoria şi vreau mai multă competenţă. Pe cei care nu s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor îi înlocuim. La Buzău înţeleg că lucrurile nu au mers bine şi, la propunerea ministrului de Interne (post ocupat în prezent, ca interimar, de Gabriel Oprea - n.r.), mâine o să numim un alt prefect la Buzău, capabil să facă faţă la aceste încercări. E valabil pentru toţi ceilalţi reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Guvernului", a spus Ponta, prezent, marţi seara, la Ministerul de Interne.

Decizia fusese prefigurată de vicepremierul Liviu Dragnea, care a declarat marţi seara, după ce s-a întors de la Buzău, că nu sunt multe şanse ca Gabriel Baltă să îşi mai păstreze postul de prefect. Dragnea a precizat însă că o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare, după rezolvarea problemelor meteorologice, deoarece nu este normal ca schimbarea să fie efectuată acum, în plin viscol.

"Eu apreciez ce s-a făcut la Buzău pe cuprinsul întregului judeţ, dar faptul că astăzi încă mai erau cinci comune blocate şi, cel mai rău, nu se ştia exact situaţia din fiecare comună, care se putea afla foarte simplu, discutând amănunţit cu fiecare primar (...) Eu apăr şi protejez un coleg până la o limită, până la limita peste care, dacă se trece, se pun în pericol toate acţiunile şi integritatea populaţiei. (...) L-am informat pe primul-ministru după ce m-am întors de la Buzău şi a decis primul-ministru că analiza şi măsurile, care nu vor întârzia să fie luate, pentru Buzău să fie luate săptămâna viitoare, după ce încheiem aceste operaţiuni", a declarat marţi seara Dragnea, citat de Mediafax.

Dragnea s-a declarat mulţumit de activitatea prefectului din perioada de dinaintea ninsorilor care au acoperit şoselele şi au rupt de lume o serie de localităţi din judeţ, remarcând însă că, în situaţii limită, Baltă nu performează:

"Prefectul a avut o activitate bună până acum, dar dacă în situaţiile astea limită, când este nevoie de o mână-forte, gândire limpede şi decizii luate rapid, nu perfromează, nu ştiu dacă poate în continuare să îndeplinească această funcţie. Ca să schimbi însă prefectul mâine, în plin viscol, nu e în regulă, dar, după părerea mea, nu mai sunt foarte multe şanse să rămână", a adăugat Dragnea.

Dragnea a mai declarat că la Buzău a fost trimis secretarul de stat din Ministerul Administraţiei Iulian Matache, care va sprijini coordonarea lucrărilor din judeţ.

Marţi la prânz, în judeţul Buzău mai erau izolate cinci comune Bozioru, Chiojdu, Scutelnici, Brează şi Săhăteni şi mai multe sate din comuna Vâlcelele, conform Pro Tv.

Întrebat de jurnalişti ce localităţi mai sunt izolate în judeţ, Prefectul nu a ştiut să răspundă la această întrebare. Şi-a amintit doar numele unei localităţi din cele cinci.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Apărării, Mircea Duşa au fost marţi în comuna buzoiană Vadu Paşii, însoţiţi de prefect şi au anunţat că vor trimite elicoptere militare cu medici în satele izolate de nămeţi.

Meteorologii au anunţat viscol puternic în Buzău. Judeţul este sub avertizare de cod portocaliu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne