Vrem ca Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului să pună la dispoziţia cetăţenilor un website funcţional şi util! (Video)

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi CeRe, două organizaţii care lucrează împreună cu grupuri de cetăţeni şi care poposesc frecvent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Mediu au demarat o serie de demersuri pentru ca ANPM să pună la dispoziţia utilizatorilor un site clar şi prietenos.
Loredana Diacu
24.02.2016

alte articole

Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer
Ministrul mediului, Cristiana Paşca-Palmer (Facebook)
Loredana Diacu
24.02.2016

Asociaţiile Salvaţi Bucureştiul şi Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) au adresat o scrisoare deschisă Ministerului Mediului, cerând întreprinderea actiunilor necesare pentru ca Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului să pună la dispoziţia cetăţenilor un website funcţional şi util. De asemenea, cele două ONG-uri au lansat şi o petiţie prin care îndeamnă cetăţenii să li se alăture în demersul lor vizând eficientizarea interacţiunii cu publicul ANPM.

Apelul celor două ONG-uri este lansat în contextul în care ANPM, instituţie care dă avizele pentru numeroase proiecte de deosebită importanţă pentru "sănătatea" mediului şi a cetăţenilor, urmează să cheltuie 8 milioane de euro de la buget pentru eficientizarea interacţiunii cu publicul iar dezbaterea organizată, după insistenţe ale societăţii civile de ANPM pe acest subiect a fost considerată nesatisfăcătoare de către organizaţiile semnatare ale scrisorii.

Astfel, CeRe şi Salvaţi Bucureştiul reamintesc că, în data de 20 octombrie 2015, pe portalul Ministerului Mediului apare, în dezbatere publică, Proiectul de HG privind aprobarea cheltuielilor de investiţii pentru proiectul Implementare servicii publice electronice pentru eficientizarea interacţiunii cu publicul al ANMP (ANPM – Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului) în valoare de 8 milioane euro.

În acest context, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi CeRe, două organizaţii care lucrează împreună cu grupuri de cetăţeni şi care poposesc frecvent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Mediu, au solicitat organizarea unei dezbateri publice, se precizează în comunicatul de presă remis de CeRe Epoch Times.

"După mai multe schimburi de mail-uri între Salvaţi Bucureştiul şi ANPM şi solicitări ale documentaţiei proiectului, aceasta din urmă trimite pe mail invitaţia la dezbaterea publică către reprezentanţii Salvaţi Bucureştiul cu 21 ore înainte ca aceasta să aibă loc.

La dezbatere, pe 5 februarie 2016, reprezentanţii Salvaţi Bucureştiul nu au primit răspunsuri la întrebări, bă mai mult, cerând documentaţia care fundamentează proiectul de 8 milioane euro, Toma Petcu, preşedintele Autorităţii, le spune acestora: „Nu contează ce spuneţi, ascultăm aşa…” (vezi video )", precizează cele două ONG-uri

Având în vedere că deşi se prevăd investiţii pentru Servicii publice electronice pentru eficientizarea interacţiunii cu publicul, iar înaintea dezbaterii, ANPM nu publicase documentaţia pe site-ul său, ba mai mult, recent, de pe actualul site ANPM este dificil de ajuns la informaţiile de pe vechiul site, Salvaţi Bucureştiul şi CeRe solicită Ministrului Mediului (în subordinea căruia se află ANPM), Cristiana Paşca - Palmer, următoarele:

1. publicarea pe site a întregii documentaţii ce fundamentează investiţiile de 8 milioane euro;

2. modificarea site-urilor agenţiilor de mediu (naţională şi judeţene);

3. organizarea unei noi dezbateri publice anunţate din timp.

Cele două organizaţii au lansat şi o petiţie prin care îndeamnă cetăţenii să li se alăture în demersul lor. Petiţia poate fi accesată aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor