Vladimir Putin, gata să pună cruce regimului Ianukovici

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat marţi ingerinţa ţărilor din Uniunea Europeană (UE) în criza din Ucraina, principalul motiv de tensiune din timpul summitului UE-Rusia care s-a desfăşurat la Bruxelles, notează cotidianul francez Le Figaro.

Schimbarea politică din Ucraina l-a găsit pe Vladimir Putin la Bruxelles. UE era îngrijorată de posibilitatea ca summitul să fie unul glacial, pe fondul luptei pentru influenţă la Kiev. Însă, în final, UE a avut parte de un preşedinte rus mai puţin ofensiv şi gata să înceapă dialogul cu opoziţia ucraineană dacă aceasta va câştiga lupta.

'Rusia va respecta suveranitatea oricărui stat, inclusiv a celor care au apărut după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Şi vom discuta cu toate guvernele care ar putea rezulta în urma unei schimbări democratice', a declarat preşedintele rus la finele unui summit de trei ore, alături de liderii europeni. Cu aparenţă formală, promisiunea a venit ca o uşurare pentru partea europeană, într-un moment în care totul pare să basculeze din nou pe malurile râului Nipru.

Întrevederea de la Bruxelles a coincis cu o bruscă accelerare a dinamicii, continuă Le Figaro. În urmă cu câteva zile, Kremlinul încă mai putea să se bucure de faptul că Ucraina a refuzat, în favoarea Rusiei şi în pofida protestelor, orice apropiere politică şi economică de Europa. De marţi, însă, demisia premierului Mykola Azarov şi abandonarea legilor represive din 16 ianuarie au zdruncinat puternic poziţiile preşedintelui Viktor Ianukovici, pe care a mizat liderul rus Vladimir Putin.

În schimb, sub rezerva producerii unor noi răsturnări de situaţie, Europa ar putea crede că a schimbat în sfârşit lucrurile în avantajul său, la două luni după umilinţa pe care i-a produs-o Viktor Ianukovici. La Kiev, liderii opoziţiei şi-au găsit locul la masa negocierilor, după ce au abandonat timp de mai multe zile străzile capitalei ucrainene unor extremişti şi naţionalişti.

Liderii UE par a fi pe cale să câştige pariul: să resusciteze o credibilă alternativă politică la puterea în exerciţiu. Şi mai degrabă opoziţia pro-europeană decât regimul Ianukovici este de acum interlocutorul privilegiat al emisarilor europeni care se succed în capitala Ucrainei, printre care, de marţi seara, şi Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene.

Europenilor nu le rămâne acum decât să-l creadă pe cuvânt pe liderul rus şi să facă faţă imensei provocări ucrainene, conform unui calendar accelerat. Preşedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, a repus imediat pe masă Acordul de asociere politică şi comercială pe care preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici l-a respins în noiembrie. 'Suntem gata să semnăm, imediat ce Ucraina va fi dispusă să o facă', a dat asigurări preşedintele Consiliului UE.

Dacă alternanţa se confirmă şi acest proiect are câştig de cauză, va mai rămâne ca această poţiune de două ori amară să fie înghiţită de puterea rusă. Pentru Putin realistul, acest scenariu nu pare atât de îndepărtat. La Bruxelles, el a avut grijă să explice că diferendul cu Moscova vizează 'impactul economic al unui eventual acord cu UE şi nu suveranitatea propriu-zisă a Ucrainei'. Problema, spune liderul rus, ar putea fi rezolvată la nivel de experţi.

Schimbarea de ton a Kremlinului ar putea părea spectaculoasă. Însă, ca şi cum partida începută în toamnă pare deja pierdută, preşedintele rus anunţă că creditele de 15 milioane de dolari şi reducerile la gaz acordate de Rusia regimului Ianukovici vor fi menţinute în toate circumstanţele, pentru că ele 'vizează ajutorarea poporului şi nu a guvernului ucrainean, indiferent care ar fi acesta'. Se pare că Vladimir Putin este pe cale să schimbe foaia, conchide Le Figaro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe