Vlad Voiculescu, despre contractele privind vaccinurile Covid: Guvernul a avut acces la ele prin premier, atât

Europarlamentarul Vlad Voiculescu a declarat, miercuri, potrivit Agerpres, că preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuia să facă publice mesajele cu CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, principalul lucru care i s-a reproşat în moţiunea de cenzură asupra căreia Parlamentul European se va pronunţa joi.
Pe de altă parte, Vlad Voiculescu, care a fost ministru al Sănătăţii în perioada COVID, a menţionat că „este intotdeauna uşor să judeci la rece o soluţie pe care cineva a trebuit să o găsească atunci când lucrurile erau foarte fierbinţi”.
„Nu ştiu dacă fiecare negociere ar trebui purtată cu minuta lângă, se poate discuta dacă trebuiau să existe discuţii pe WhatsApp, pe SMS, nu ştiu cum le-au purtat, dar pe fond, (...) ce ai la finalul acestor demersuri, care sunt aproape naturale într-o negociere, ai un contract. Şi a fost acel contract bine negociat? A fost transparent măcar faţă de cei care trebuiau să ia decizia, cred că asta este întrebarea de fond”, a declarat Voiculescu într-o întâlnire cu jurnaliştii români.
Întrebat dacă Ursula von der Leyen a spus adevărul atunci când a afirmat, luni seară, în plenul PE, că „oricine susţine că nu cunoştea contractul (pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID) minte”, el a răspuns afirmativ.
„Vă spun cinstit că eu am văzut contractul în dosarul de la DNA. Contractul pentru vaccinuri a fost cunoscut premierului şi respectiv omului desemnat de statul român în acel comitet care a fost format din câte un reprezentant al fiecărui stat. Dar a fost un reprezentant al României, un angajat al MApN, al Institutului Cantacuzino, care a fost numit de către Guvernul României”, a afirmat Voiculescu.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal, din decembrie 2023, în dosarul vaccinurilor anti-COVID, alături de Ioana Mihăilă, fost ministru (USR) al Sănătăţii, şi fostul premier Florin Cîţu.
El a declarat că se poate discuta dacă a fost normal ca doar premierul să aibă acces la contract.
„Guvernul României a avut acces prin premier, atât. Nu e firesc, din punctul meu de vedere, se poate discuta dacă nu cumva deciziile ar fi trebuit luate în guvern. Dar da, premierul României, cu siguranţă şi preşedintele, au avut acces la contract, au putut decide ce cantităţi cumpără şi nu a fost nimic impus de la nivel european”, a precizat fostul ministru.
„În alte părţi a fost diferit, în alte ţări a fost fie ministrul Sănătăţii, fie o persoană desemnată chiar din afara guvernului, care raporta mai departe”, a explicat eurodeputatul USR.