Vlad Ţurcanu: Rămâne de văzut dacă Dodon poate să stârnească proteste

Prin protestul anunţat la 24 septembrie, Igor Dodon nu încearcă decât să zădărnicească un alt protest anunţat de forţele de opoziţie veritabile din RM, iar referitor la convocarea unei Mari Adunări Naţionale, Dodon nu are nicio tangenţă cu această noţiune, consideră analistul politic.
Vlad Ţurcanu, comentator, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti
Vlad Ţurcanu, comentator, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti (deschide.md)

După ce Curtea Constituţională a Moldovei a anulat decizia preşedintelui Dodon de a organiza la 24 septembrie un referendum consultativ, acesta din urmă a anunţat pentru această zi desfăşurarea unor acţiuni de protest în raioanele ţării, menţionând că la Chişinău va organiza o Mare Adunare Naţională, însă mai târziu.

Potrivit analistului politic Vlad Ţurcanu, recentele declaraţii ale lui Igor Dodon în care sugerează direct că ar putea produce o revoluţie aici în RM, nu ne fac decât să constatăm că atunci când „impresia generală este că Igor Dodon şi-a atins limitele şi nu poate coborî mai jos, el revine şi se depăşeşte pe sine scoţând din joben asemenea declaraţii, pe cât de halucinante, pe atât de absurde, dacă e să admitem că vin din partea unui preşedinte”.

Totodată, comentatorul a specificat că rămâne încă de văzut dacă este capabil Igor Dodon să stârnească proteste care mai degrabă ar putea fi numite antistatale şi nu anti-oligarhice, aşa cum le-a numit Dodon. De menţionat ar fi şi faptul că stânga pro-rusească din Republica Moldova nu a reuşit niciodată să adune în centrul capitalei mai mult de câteva mii de oameni. „Mai curând, protestele au fost apanajul forţelor pro-europene şi naţionale din RM”, a punctat Vlad Ţurcanu în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

„Declaraţia lui Igor Dodon trebuie privită, din punctul meu de vedere, din cel puţin două perspective: s-ar putea ca el să fie presat de partenerii săi ruşi de a produce dezordine şi haos în Republica Moldova, iar o posibilitate pe care nu aş exclude-o ar fi aceea că Igor Dodon încearcă printr-un asemenea protest să zădărnicească un alt protest anunţat de forţele de opoziţie veritabile din RM care ar urma sa ţină o manifestaţie împotriva Guvernării din care face parte şi Igor Dodon şi în particular, împotriva acelui vot mixt care schimbă lucrurile din temelie în ceea ce priveşte alegerile parlamentare de anul viitor”, a menţionat analistul.

Cât despre convocarea de către şeful statului a unei Mari Adunări Naţionale la Chişinău, Ţurcanu consideră că nu este decât o încercare a lui Igor Dodon de a „terfeli o noţiune dragă moldovenilor” care au putut să îşi obţină independenţa şi să spere că se pot primeni în acest teritoriu în anii 90 prin ceea ce a fost denumit ca fiind o Mare Adunare Naţională. Mai mult decât atât, Igor Dodon nu ar avea nici o tangenţă cu această noţiune, întrucât toată retorica şi acţiunile sale vin împotriva tuturor dezideratelor pe care le-au produs Marile Adunări Naţionale desfăşurate la Chişinău, consideră comentatorul.

Amintim că Igor Dodon a iniţiat referendumul consultativ, privind patru subiecte: anularea legii miliardului furat, reducerea numărului deputaţilor, oferirea drepturilor suplimentare preşedintelui inclusiv de dizolvare a Parlamentului şi studierea în şcoli a Istoriei Moldovei. Potrivit devizului de cheltuieli aprobat de CEC, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului ar fi fost necesare 74,7 milioane de lei. Referendumul care era menit să-i consolideze puterea nu va avea loc, întrucât Curtea Constituţională a declarat la sfârşitul lunii iulie, neconstituţional decretul semnat de şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe