Vizită oficială în Republica Moldova: John Bolton a promis sprijin pentru reformele iniţiate de Guvernul de la Chişinău

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Ajuns la sediul Guvernului Republicii Moldova în dimineaţa zilei de joi 29 august, unde a fost întâmpinat de premierul Maia Sandu şi de membri ai Cabinetului de Miniştri, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, John Bolton, a menţionat că vizita sa o precede pe cea a premierului moldovean la Washington, fiind o bună oportunitate pentru discuţii.

„Am urmărit evenimentele din Republica Moldova de la proclamarea independenţei faţă de URSS”, a declarat consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională. Potrivit Radio Chişinău, oficialul a promis sprijin pentru reformele iniţiate de Guvernul de la Chişinău, condus de Maia Sandu.

Menţionăm că în perioada 31 august - 4 septembrie, prim-ministrul moldovean Maia Sandu şi alţi membri ai Cabinetului de miniştri, vor efectua o vizită oficială în Statele Unite ale Americii.

Analistul occidental Vladimir Socor, care a petrecut recent două săptămâni în Washington, a declarat pentru Europa Liberă că partea pozitivă este aceea că Statele Unite, la nivelul Casei Albe, acordă atenţie Republicii Moldova. Mai importantă ar fi totuşi vizita Maiei Sandu şi a membrilor Guvernului la Washington în perioada 31 august – 4 septembrie.

„De acolo putem să aşteptăm rezultate concrete şi eu sunt foarte optimist în privinţa acestei vizite”, a punctat Socor.

Bolton se ocupă cu multe dosare de nivel global, dosare enorm de importante pentru Statele Unite. Republica Moldova este o parte minusculă a ocupaţiilor dlui Bolton, dar la Washington, Guvernul Maiei Sandu se va întâlni cu acele oficialităţi americane care gestionează în mod nemijlocit dosarul Republicii Moldova, notează sursa citată.

Premierul Maia Sandu i-a mulţumit oficialului american pentru că a găsit timp să viziteze Republica Moldova, ”într-o perioadă importantă pentru noi”.