Maia Sandu, după întâlnirea cu John Bolton: Anul acesta vom negocia un nou plan individual de acţiuni al parteneriatului Moldova - NATO

Combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, găsirea modalităţilor pentru diversificarea furnizării surselor energetice, sunt doar câteva dintre subiectele discutate la Chişinău de Maia Sandu şi John Bolton.
John Bolton şi Maia Sandu
John Bolton şi Maia Sandu (Captură Foto / privesc.eu)

Consilierul preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru securitate naţională, John Bolton, se află joi 29 august, într-o vizită de lucru la Chişinău. Acesta a fost întâmpinat de prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, care a declarat că SUA reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, iar vizita dl Bolton reconfirmă a acest lucru.

Prim-ministrul a mai specificat că în cadrul întâlnirii au fost discutate subiecte importante pe agenda de dezvoltare a statului R. Moldova. Partenerii americani au susţinut eforturile actualei guvernări de restabilire a proceselor democratice şi de protecţie a drepturilor omului după o perioadă în care statul a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogat drept stat capturat.

„Am discutat despre priorităţile actualului executiv, care au fost formulate pornind de la necesităţile şi aşteptările cetăţenilor: combaterea corupţiei mari; reducerea sărăciei; crearea oportunităţilor de dezvoltare economică; găsirea modalităţilor pentru diversificarea furnizării surselor energetice. Ne dorim ca aceste subiecte să fie în continuare subiecte de asistenţă şi de cooperare bilaterală cu SUA”, a declarat Maia Sandu după întrevedere.

Un alt subiect pe marginea căruia au discutat cele două delegaţii, se referă la „sprijinul pentru fortificare şi consolidarea sectorului de securitate şi apărare”, sectoare care, potrivit prim-ministrului moldovean, au efecte nemijlocite pentru asigurarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În context, premierul a punctat că asistenţa SUA pentru modernizarea sectorului de apărare şi securitate al Moldovei ajunge în prezent la aproximativ 15 milioane de dolari anual.

„Anul acesta vom negocia un nou plan individual de acţiuni al parteneriatului Moldova - NATO şi vom trece şi la cea de-a doua fază a iniţiativei de consolidare a capacităţilor de apărare pentru Republica Moldova. În acest sens susţinerea SUA este foarte importantă pentru noi.

Doar aşa putem contribui la consolidarea capabilităţilor militare şi la fortificarea sistemului de securitate naţional abil în gestionarea ameninţărilor, atât convenţionale, cât şi hibride. Doar aşa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar şi oferă securitate”, a adăugat Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe