Viva Cancun

Isabelle Kellogg
08.04.2013

Haideţi să fim sinceri: ideea unei vacanţe în Cancun poate părea un clişeu. Bineînţeles că oraşul are plajă, dar această experienţă este afectată de staţiunile şi hotelurile aliniate unele lângă altele la malul mării. Deşi sună ca un clişeu, Cancun face de fapt multe lucruri mai bine decât majoritatea oraşelor staţiune.

Oraşul oferă o experienţă aproape divină, de la rustic la sofisticat. În ciuda mini-mall-urilor, unui teatru Cineplex, şi a unui "gasp", un fel de Walmart; apa, plajele, alimentele, ruinele mayaşe şi oamenii primitori fac din Cancun o destinaţie greu de învins.

Puteţi să ajungeţi acolo printr-un zbor scurt, direct de la New York (şi din majoritatea oraşelor din America de Nord), deci mi s-a părut o alegere logică pentru un week-end prelungit în mijlocul iernii, când temperaturile erau scăzute.

De ani de zile am amânat o vacanţă în mijlocul iernii în Cancun, din cauză că m-am temut de ce este mai rău: roiuri de turişti, zeci de studenţi beţi pe plajă, hoteluri standard cu aroma locală, mâncăruri obişnuite şi excursii aglomerate cu autobuzul la ruinele mexicane din apropiere. În caz de "all inclusive", hotelurile se umpleau de turişti tolăniţi lângă piscină cu un cocktail gigant în mână şi mâncăruri proaste alături.

Dar părerea mea a fost contestată atunci când am aflat despre o staţiune mexicană sofisticată doar pentru adulţi, numită Live Aqua. Nu că aş avea ceva împotriva sugarilor sau copiilor care aleargă ţipând în jurul piscinei, dar uneori un pic de linişte şi confort sunt necesare.

Iată cum s-a desfăşurat vacanţa noastră. Am ajuns la aeroportul (neaşteptat) de organizat şi am trecut rapid de ghişeu. După ce ne-am luat bagajele, o mulţime de mexicani zâmbitori, adorabili, energici şi îmbrăcaţi în uniformă încercau să ne convingă să ne înscriem pentru vizitarea unor parcuri tematice locale sau pentru excursii de o zi la ruine. Dornici de a ajunge la destinaţia noastră, ne-am gândit că vom găsi aceiaşi operatori turistici şi la hotelul nostru - de fapt aşa a şi fost - aşa că puteam decide ulterior dacă doream să participăm la orice aventuri suplimentare.

Deoarece apa este principala atracţie din Cancun, Golful Mexic şi Laguna Nichupté înconjoară zona principală a hotelului pe ambele părţi. Când soarele străluceşte peste ocean, veţi vedea valuri spumoase şi o apă de un albastru pur.

La Live Aqua, care la fel ca multe alte staţiuni a fost complet distrusă în timpul uraganului Dean, în urmă cu şase ani, proprietatea a fost reconstruită şi valorifică apa drept tema designului său. Opt bazine interconectate, inclusiv o piscină infinită, fântâni, şi un şanţ adânc mărginit de o cascadă înconjoară clădirea principală.

Un atrium din sticlă şi ferestre uriaşe în spaţiile publice oferă vederi panoramice ale apei şi grădinilor. O ambianţă asemănătoare unui centru spa străbate proprietatea, holul şi vasele cu uleiuri esenţiale fiind ascunse în zonele publice. Masaje gratuite la mâini şi picioare sunt oferite oaspeţilor pentru a le prelungi experienţa gen spa.

Abia am observat alţi clienţi în timpul şederii noastre, chiar dacă rata de ocupare era de 85 la sută. Staţiunea este atât de răspândită încât te poţi pierde dintr-o secţiune în alta. Cu toate acestea, ceea ce am observat este atenţia inepuizabilă a personalului pentru detalii şi zâmbetele lor contagioase.

Faptul că am stat la o staţiune mexicană, în locul unui conglomerat ospitalier la nivel mondial, a avut avantajele sale. Tot personalul este mexican, dornic să mulţumească clienţii şi mândru să împărtăşească patrimoniul său cultural.

Mâncarea servită la diversele restaurante de pe proprietate este regională şi provine din surse locale. Aşteptaţi-vă la o mulţime de fructe de mare în meniuri. Mâncărurile tradiţionale mexicane, cum ar fi tacos, sunt preparate în variante mai uşoare (de obicei cu peşte), iar alte feluri de mâncare din meniu reflectă preparate din bucătăria contemporană mexicană, cum ar fi biban proaspăt aburit în frunză de banan. Iar pentru iubitorii de ceviche, barul Şea Corner de pe plajă oferă patru tipuri diferite.

Înainte de a părăsi proprietatea pentru a practica snorkeling sau a vedea ruinele, ne-am asigurat că vom experimenta tot ceea ce Live Aqua oferă oaspeţilor săi. Dornică să învăţ câteva secrete culinare din bucătăria mexicană, m-am înscris la lecţii private de gătit cu bucătarul Eric de Mayer, care este belgian la origine şi una dintre puţinele persoane care nu sunt mexicane din personalul staţiunii. Lecţiile au avut loc în bucătăria deschisă a restaurantului MB. În timp ce personalul său măsura şi pregătea ingredientele (o mulţime de altfel), noi eram gata să luăm notiţe şi să gustăm.

Amestecând ici colo, bucătarul Eric a pregătit rapid un fel complicat de mâncare. Acesta a constat din fructe de mare proaspete, carne de pui, condimente, ciuperci, roşii cherry, sparanghel, smântână, usturoi, ceapă, caşcaval ras, bucăţi de tofu, ardei iute, sos cocktail, toate flambate cu un strop de Tequila şi servite cu paste al dente. Ne-am aşezat ca să ne înfruptăm din mâncare alături de un pahar de Chardonnay la prânz. După ce i-am povestit despre ceviche-ul pe care l-am încercat la Şea Corner, bucătarul Eric s-a oferit să ne înveţe două reţete diferite de ceviche în dimineaţa următoare.

Singurul aspect îngrijorător al şederii noastre a fost să ne gândim cum să ne menţinem greutatea constantă, în timp ce ne complăceam în băuturi, cocktail-uri, mâncăruri deosebite, dulciuri şi gustări (acolo există o cafenea cu produse de patiserie şi cafea excelentă, strategic plasată lângă sala de gimnastică şi spa).

Din fericire, staţiunea avea o sală mare de gimnastică, cu o faţadă de sticlă cu vedere la ocean, şi un şir de echipamente de fitness foarte chic din linia Kinesis a Technogym. Aţi putea crede că sunteţi în formă până când veţi primi un antrenament gratuit de la Fernando, un antrenor personal care provine dintr-o familie de sportivi mexicani. Două şedinţe mai târziu, ne-am dat seama că trebuia să facem unele schimbări în rutina noastră de antrenament şi să reducem mâncarea şi băutura.

Vânturile puternice şi cerul albastru au făcut bronzatul lângă piscină sau pe plajă şi înotul o plăcere. La amiază, în fiecare zi, unul dintre bucătari plasa o plită mare portabilă în zona piscinei principale şi prepara ceva local: într-o zi a fost paella, în altă zi a fost tacos. Un tip de guacamole a fost pregătit în altă zi. Un papagal imens şi gălăgios venea în complex în majoritatea după-amiezilor cu dresorul său, iar oaspeţii se aliniau pentru a face fotografii cu pasărea.

Selectarea unui loc pentru a lua cina în staţiune poate fi o provocare din cauza multitudinii de opţiuni. Un spectacol "Fire and Ice", constând din acrobaţi şi dansatori foarte bine pregătiţi, ne-a captivat pe parcursul unui happy hour (un interval de timp, în general seara, în care unele baruri oferă băuturi la preţuri reduse), dar am decis să renunţăm la cina gen bufet şi să mergem la un bar de sushi, care oferea rulouri de sushi de inspiraţie mexicană.

Într-o noapte, la unul din barurile situate în interiorul staţiunii, un chitarist local a interpretat melodii de Gypsy Kings şi "Flamenco Nouveau" de Ottmar Liebert. Într-o altă noapte, am descoperit Hidden Garden, care se deschisese cu doar două săptămâni înainte de sosirea noastră şi care este un restaurant fermecător amplasat într-o grădină, cu o fântână ascunsă prin tufişuri năpădite de buruieni, şi servind mâncăruri de inspiraţie tailandeză.

În timpul unei discuţii scurte cu directorul general al proprietăţii, am menţionat cât de distractiv ar fi să putem lua lecţii de salsa, din moment ce am început lecţiile de ballroom acasă. Câteva ore mai târziu, prietenul meu şi cu mine ne-am găsit într-o sală imensă şi umbrită în spatele hotelului, cu Kuko, unantrenor spaniol de fitness, care ne-a oferit o riguroasă lecţie privată de salsa.

Timpul rămas pentru a explora ce mai are de oferit Cancun fiind scurt, am decis să facem snorkeling în largul coastei insulei Isla Mujeres. Alte excursii şi tururi disponibile includ Xcaret, un parc ecologic înconjurat de ruine mayaşe; Xel-Ha, un parc acvatic unde se poate practica snorkeling, unde restaurantele abundă; Tulum, numit "Cetatea" pentru fortificaţiile sale; Chichen-Itza, unele dintre cele mai bine conservate ruine arheologice mayaşe, renumit pentru Piramida sa falnică Kukulcan şi pentru spectacolul de sunete şi lumini. Acum ştim că data viitoare când ne vom întoarce pentru a explora Cancun ne vom rezerva o călătorie mai lungă.

În fiecare noapte ne-am întors în apartamentul nostru pentru a descoperi cele mai rafinate servicii. Menajerele petreceau ceea ce părea a fi ore pentru a picta pe pătură mesaje cum ar fi "Vise plăcute", "ZZZZZZ" sau o lună şi stele.

În ultima noastră noapte, un „moment artistic” avea loc tocmai când ne pregăteam să intrăm în camera noastră după cină. Două menajere ne-au scos politicos din cameră şi ne-au spus să venim înapoi în 15 minute. Când ne-am întors, pătura era decorată cu petale roşii de trandafir în formă de inimă, iar cu orez roşu era scris cu precizie "Drum bun şi reveniţi curând". Jacuzzi-ul a fost umplut până la refuz cu bule liniştitoare, cu petale de trandafir plutind în apă şi lumânări votive plasate în jurul căzii.

În toate deplasările mele la hoteluri de lux, nu am văzut niciodată ceva atât de remarcabil sau de memorabil, aspect ce a scos în evidenţă vacanţa din Cancun şi a îndepărtat orice clişeu în modul cel mai sofisticat cu putinţă.

Isabelle Kellogg este scriitoare şi consultant în relaţiile cu publicul, pasionată de diamante, bijuterii, ceasuri şi alte produse de lux, inclusiv de călătorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor