Virusul Wuhan omoară un ayatollah iranian

Iranieni cu poza gen. Quaseem Soleimani
Iranieni cu poza gen. Quaseem Soleimani (SOPA Images/LightRocket/Getty Images)

Clerici seniori iranieni, apropiaţi de liderul suprem, Ayatollahul Khamenei, au fost testaţi pozitiv la virusul Wuhan, iar un cleric senior a murit din cauza infecţiei. Mai multe mass media locale au anunţat moartea Ayatollah-ului Hashem Bathaei-Golpaygani Monay, în weekend.

Decesul său este primul din cadrul importantului Consiliu de Experţi, cel mai înalt organism consultativ guvernamental care alege liderul suprem al ţării atunci când moare sau demisionează.

Evoluţia virusului mortal în Iran pare să se apropie tot mai mult de Ayatollah-ul Ali Khamenei, actualul lider suprem al Republicii Islamice.

Bathaei-Golpaygani, în vârstă de 79 de ani, a fost dus în grabă la un spital din oraşul Qom sâmbătă. Agenţia de ştiri Mehr a raportat că a murit luni dimineaţă la reanimare.

În urmă cu câteva săptămâni, oficiali iranieni de top au început să se infecteze cu virusul Wuhan, iar un fost ambasador iranian în Egipt şi la Vatican a murit şi el din cauza infecţiei.

Între timp, numărul deceselor înregistrate în Iran a crescut dramatic, deşi numeroşi analişti atrag atenţia că statisticile ar putea fi false.

Oraşul Qom, unde s-a produs decesului Ayatollah-ului este locul în care se face pelerinajul şiit şi epicentrul focarului în Iran.

Numeroşi clerici iranieni au descris epidemia drept judecata lui Dumnezeu şi o „ciumă” din Occident. Dar teoria a fost în mod natural mai puţin vehiculată în ultimele zile, după ce virusul a continuat să atace liderii teocraţiei islamice.