Ministerul Sănătăţii al RM: Alte 6 cazuri de infectare cu virusul Wuhan ridică numărul total la 29. O pacientă declarată vindecată

.
. (pixabay.com)

La momentul actual în Republica Moldova sunt 29 de cazuri de infecţie cu coronavirus de tip nou, dintre care 15 sunt de import, iar 14 sunt cu transmitere locală. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, potrivit căreia, pe parcursul zilei de luni 16 martie, în baza testelor care au fost efectuate, au mai fost confirmate în şase cazuri noi – 2 de import, fiind vorba de persoanele care au revenit din Marea Britanie, iar 4 de transmitere locală.

„Toate persoanele sunt spitalizate. La momentul actual, starea pacientei care a fost transferată de la Spitalul de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă” din Chişinău, la Spitalul Clinic Republican este critică şi sperăm să reuşim să salvăm viaţa acestei persoane”, a declarat Dumbrăveanu în cadrul conferinţei de presă de după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

Totodată, a punctat ministra Sănătăţii, în Moldova este şi prima persoană care ar fi fost vindecată de virusul Wuhan. Au fost realizate două teste, ambele negative, ceea ce înseamnă că persoana este total vindecată, iar pentru ziua de marţi, 17 martie, este planificată externarea persoanei din instituţia medico-sanitară publică.

De menţionat este faptul că potrivit unui articol Bloomberg, pacienţii infectaţi cu virus Wuhan păstrează agentul patogen în tractul respirator timp de 37 de zile, fapt descoperit un nou studiu care sugerează că persoanele infectate ar putea transmite virusul mai multe săptămâni după "recuperare". Semnalul de alarmă tras de medici subliniază încă o dată dificultatea enormă a stăvilirii focarelor.