Virusul Wuhan în RM: 14 cazuri noi, ridică numărul total la 94. Un medic de la SCR infectat şi alţi 6 colegi, în carantină la domiciliu

Virusul Wuhan loveşte întreaga planetă
Virusul Wuhan loveşte întreaga planetă (Barry Lewis/In Pictures via Getty Images)

Secretarul de stat pe probleme de sănătate publică, Constantin Ramis, a anunţat duminică seara că în urma investigării a 124 de probe, în Republica Moldova au fost confirmate oficial 14 persoane noi ca fiind infectate cu virusul Partidului Comunist Chinez (PCC). Astfel, numărul total al persoanelor confirmate oficial ajunge la 94, în urma investigării a 792 probe.

Ramis a mai precizat că din cele 14 cazuri, 4 sunt de import, unul din Italia, două din Ucraina şi primul caz de coronavirus din România, iar 10 cazuri sunt cu transmitere locală. „În total de import avem 38 cazuri şi 54 de cazuri cu transmitere locală”, a specificat secretarul pe probleme de sănătate publică.

De menţionat că o doctoriţă de la Spitalul Clinic Republican (SCR), a fost confirmată pozitiv cu virusul Wuhan, după ce ar fi intubat un pacient infectat, aceasta fiind în stare gravă, dar medie, notează sănătateinfo.md.

Ulterior însă, mai mulţi medici de la SCR au menţionat că sunt dotaţi cu echipamente de protecţie, dar nu suficient ca să se simtă protejaţi, în special atunci când realizează proceduri medicale în raport cu pacienţii infectaţi. Mai mult decât atât, medicii au punctat că sunt gata să acorde ajutor medical, însă au solicitat cazare pentru a nu-şi pune în pericol membrii de familie.

„La moment avem echipament de protecţie, mai puţin respiratoare. Ecrane de protecţie ne-au promis zilele acestea. Măştile recomandate sunt FFP3, cele cu supapă, dar noi nu avem aşa ceva. Avem câteva măşti N95, dar ele sunt puţine, la un val mai mare de pacienţi nu facem faţă, le îmbrăcăm doar când intrăm la pacient”, a declarat pentru sănătateinfo.md unul dintre medici. În prezent, medicii care au fost în tură cu doctoriţa, 6 la număr, sunt în carantină la domiciliu, punctând că n-au fost testaţi la coronavirus de tip nou, deşi îşi doresc acest lucru.

Notă: Epoch Times foloseşte termenul „virusul Partidului Comunist Chinez” pentru a face referire la noul virusul Wuhan, deoarece modul în care PCC a ales să muşamalizeze şi să gestioneze informaţiile despre acest virus a permis răspândirea acestuia în toată China, iar mai apoi în toată lumea, conducând la o pandemie globală.