Moldoveni din diaspora cer disperat ajutorul autorităţilor pentru a se întoarce acasă

Dosarul Diaspora
Dosarul Diaspora (privesc.eu)

Deputatul PAS Galina Sajin constată că situaţia unor compatrioţi care se află peste hotarele Moldovei devine tot mai critică având în vedere lipsa adăpostului şi a resurselor financiare pentru a se întreţine. Cu toate acestea Guvernul nu face faţă situaţiei şi nu a găsit soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă diaspora.

„Cetăţenii ne contactează şi se plâng că sună la ambasadă şi consulate şi nu li se răspunde, sau li se răspunde că nu îi pot ajuta. Cunosc că mâine şapte persoane din Italia rămân fără cazare. Cu siguranţă numărul este mult mai mare, conaţionalii noştri trec printr-o perioadă foarte grea acum şi nu sunt ajutaţi de autorităţi”, scrie parlamentara pe contul său de Facebook.

Deputata care a fost trimisă în Parlament de către diaspora a menţionat că PAS nu poate face ceea ce trebuie să facă statul, dar vor contribui la informare şi vor susţine cetăţenii care se află peste hotarele ţării în limitele competenţelor pe care le deţin.

Totodată, aceasta a făcut apel către conaţionali să ofere ajutor celor care rămân fără adăpost în oraşele italiene Bolzano, Padova, Treviso. „De atâtea ori ne-am susţinut reciproc, acum este momentul să fim mai empatici şi solidari!”

„Mii de concetăţeni de-ai noştri s-au pomenit într-o situaţie extrem de complicată. Când vorbesc cu ei, îmi dau lacrimi din cauza neputinţei de a-i ajuta”, a scris şi deputatul Platformei DA Dinu Plîngău pe contul său de socializare prezentând mesaje disperate ale cetăţenilor moldoveni aflaţi în afara ţării.

„Suntem 7 oameni în Germania, lucrăm acolo şi se termină banii. Suntem disperaţi, vrem acasă. Vă implorăm! AJUTAŢI-NE!”

„Sunt Maria din Italia, îngrijeam de o bătrână care m-a dat afară, am rămas fără bani şi fără acoperiş. Sunt disperată, plâng şi nu ştiu ce să fac. Vreau acasă. Sunt gata să stau în carantină, să fac totul, doar să ajung acasă”, sunt unele din mesajele făcute publice de către parlamentar.

Acesta susţine că a trimis vineri un demers prim-ministrului şi a discutat cu cei de la Ministerul de Externe (MAEIE) pentru a deschide cât mai urgent linii fierbinţi.

„Trebuie pregătite formulare de înregistrare pentru a localiza oamenii şi a vedea care-s problemele lor. Cel puţin de a-i încuraja că statul şi cei de acasă nu au uitat de ei. După sunt sigur că putem găsi soluţii, cel puţin pentru a acorda persoanelor în situaţii foarte delicate un minim necesar pentru trai”, a concluzionat Dinu Plîngău.

Deşi MAEIE recomandă cetăţenilor moldoveni aflaţi în dificultate să contacteze misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale R. Moldova pentru a le cere suportul, mai mulţi internauţi din diaspora atenţionează că nu le răspunde nimeni la apeluri sau că nu au primit soluţii concrete la problemele cu care se confruntă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe