Viorica Dăncilă a fost întrebată direct la Antena 3 dacă va urma "calea Grindeanu-Tudose"

foto
foto (Captura Antena 3)

Premierul Viorica Dăncilă a fost întrebată miercuri, la Antena 3, dacă va urma "calea Grindeanu-Tudose" şi se va apropia de preşedintele Klaus Iohannis, în contextul tensiunilor dintre ea şi liderul PSD Liviu Dragnea.

"Ştiţi că eu sunt un om tranşant. Inclusiv această nuanţă, că dvs aţi face lucrurile într-un mod care să vă poziţioneze împotriva lui Liviu Dragnea şi mai aproape de preşedinte şi în privinţa restructurării/remanierii şi în privinţa altor chestiuni, inclusiv acest fel în care aţi spus tranşant: 'eu instituţional voi participa la referendum'. Chiar dacă, fac această subliniere, participarea înseamnă o validare a demersului pentru preşedinte, ar câştiga din asta. Dacă oamenii nu participă la referendum, Iohannis pierde puncte electorale să le spun aşa. Cum răspundeţi acestei chestiuni, că dvs aţi urma cumva calea Grindeanu-Tudose?", a întrebat-o Oana Zamfir pe Viorica Dăncilă.

În replică, prim-ministrul a exclus un astfel de scenariu.

"Exclus acest lucru. Cred că prin tot ce am făcut şi prin poziţiile publice pe care le-am avut, acest lucru nu poate fi luat în calcul. Mai mult, cred că nu a fost un premier căruia preşedintele Iohannis să-i ceară de mai multe ori demisia. Cum să fie o apropiere? Să luăm un exemplu. Summit-ul de la Sibiu, unde premierul nu a fost invitat, cu toate că deţine preşedinţia Consiliului UE. Cred că nu e zi în care preşedintele Iohannis, cu toate că vede cifrele reale, să nu spună un eşec al Guvernului. Deci este exclus iar cine vrea să ducă gândurile în această direcţie este o pistă falsă. Nu cred că prin tot ceea ce am făcut am dat vreodată vreun motiv care să ducă la concluzia că m-aş apropia de preşedintele Iohannis. Că am vrut o cooperare interinstituţională, normală, cu toate instituţiile statului, acest lucru este un lucru de normalitate pe care trebuie să îl avem în România", a răspuns Viorica Dăncilă.

Potrivit premierului, cu preşedintele Iohannis nu s-a putut colabora şi nu s-a putut coopera nici măcar pe preşedinţia Consiliului UE, care era un obiectiv de ţară.

"Deci e exclus că aş putea avea o apropiere de Iohannis. În acelaşi timp, sunt membru de partid de 25 de ani, sunt ataşată de acest partid, am pornit de la un simplu membru şi am urcat toate treptele, am fost întotdeauna un om care a acţionat conform deciziilor partidului. Dar eu cred că atunci când ai o proprie opinie, aceasta trebuie ascultată de ceilalţi şi să luăm împreună cea mai bună decizie", a precizat Viorica Dăncilă.

În acelaşi timp, şefa Guvernului a vorbit şi despre relaţia sa cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

"Am văzut în spaţiul public că apare ideea că am o divergenţă cu Liviu Dragnea. Am discutat cu Liviu Dragnea, ne-am consultat pe multe obiective, pe multe puncte din programul de guvernare, nu poate exista o divergenţă între preşedintele partidului şi premier. Că de multe ori sunt situaţii în care sunt opinii diferite, aceste opinii se încadrează în spiritul democraţiei. Dar asta nu înseamnă o scindare în cadrul PSD. Am o bună relaţie cu Liviu Dragnea", a susţinut Viorica Dăncilă.