Vinurile lui Ceauşescu, scoase la licitaţie la Bacău

. (Gustavo Caballero / Getty Images for Effen Vodka)
Bogdan Costea
02.10.2012

Optzeci de mii de sticle de vin zac prăfuite în subsolul unei crame din Bacău de mai bine de trei decenii. După mai bine de 30 de ani, colecţia de vinuri care a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu va fi scoasă la vânzare. Conform „Digi TV”, sticlele prăfuite, cu vin învechit, valorează câteva milioane de euro şi, până acum, Casa Regală şi fostul tenisman Ion Ţiriac s-au arătat interesaţi să cumpere toată colecţia de vinuri.

Împătimit al vânătorii, Ceauşescu obişnuia să vină în judeţul Bacău pentru a împuşca mistreţi şi căprioare, iar după vânătoare se retrăgea la cabana Pralea, pentru un festin stropit cu licori alese.

Sauvignon de Podu Turcului din 1975 era unul dintre vinurile preferate ale lui Nicolae Ceauşescu. De fiecare dată când acesta venea la vânătoare în judeţul Bacău, fostul şef de stat obişnuia să comande câte 50 de sticle odată. Înainte de a fi livrate însă, toate vinurile erau verificate de Securitate.

Doar trei oameni aveau acces în pivniţă, dintre care unul dintre ei este degustător de vinuri. Numai el se ocupa de livrarea licorii. Vizitele lui Ceauşescu erau anunţate cu săptămâni înainte, iar vinurile erau verificate din timp.

Vinurile pe care nu au apucat să le bea soţii Ceauşescu sunt acum piese de colecţie. Preţul unei sticle porneşte de la 50 de euro şi poate ajunge şi la 200 de euro. După Revoluţie, pivniţa a fost închisă, iar acum este bine păzită de angajaţii societăţii. „Este o responsabilitate, fiindcă valorile sunt imense, sunt mari şi trebuie să avem grijă că au fost făcute pe timpurile răposatului şi cam asta este problema”, spune paznicul Ioan Ichim.

Ca să vândă comoara, reprezentanţii societăţii mai au nevoie de un document de la Direcţia Finanţelor Publice şi de o expertiză oenologică. Până acum Casa Regală, omul de afaceri Viorel Cataramă şi Ion Ţiriac s-au arătat interesaţi să cumpere întreaga colecţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor