Viituri şi inundaţii în Galaţi şi Vaslui

Inundaţii (Epoch Times România)
Epoch Times România
13.09.2013

Sinistraţii gălăţeni lăsaţi pe drumuri de inundaţii se aşteaptă la ce e mai rău. Judeţul calamitat s-ar putea confrunta cu noi ploi şi viituri, la doar două zile după ce apele au inundat 18 sate şi au luat 9 vieţi.

Nouă persoane au murit în urma ruperii de nori şi viiturilor din cursul nopţii de miercuri spre joi, din nord-vestul judeţului Galaţi. Sute de oameni şi animale au fost evacuaţi şi circa 2.000 de locuinţe şi anexe au fost distruse sau inundate. Iar meteorologii au emis vineri cod portocaliu de inundaţii în zona grav calamitată deja.

Noaptea trecută, peste 400 de persoane au fost evacuate în comuna Valea Mărului din cauza unei viituri pe pârâul Geru iar astăzi autorităţile au declarat stare de urgenţă şi în comuna Pechea, unde apele cresc. Sătenii sunt evacuaţi.

Peste 1.000 de oameni au fost mobilizaţi în sprijinul populaţiei din zonă, în noaptea de joi spre vineri. M.A.I., MApN şi autorităţile locale şi-au dat mâna pentru a ajuta la evacuarea apei şi aluviunilor din casele şi curţile afectate din Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Cuca.

Militarii Batalionului 300 Infanterie Galaţi continuau în dimineaţa zilei de vineri să ajute la evacuarea bunurilor din gospodării şi limitarea efectului viiturii din localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi din judeţul Galaţi.

29 de militari cu un camion Dac 665 T acţionează în localitatea Izvoarele, la 28 de kilometri Nord-Vest de municipiul Galaţi, iar 30 de militari cu un autocamion de acelaşi tip, în zona Slobozia Conachi, aflat la 29 de kilometri Nord-Vest de municipiul Galaţi.

În cursul după-amiezii de joi, militarii au transportat şi împărţit peste 20 de tone de apă minerală localnicilor afectaţi de inundaţii din localităţile Cuza Vodă, Pechea, Griviţa, Costache Negri, Cudalbi, Valea Mărului şi Cuca. Acţiunea s-a finalizat vineri dimineaţa, la ora 02:00, când s-a încheiat şi intervenţia din localitatea Cuza Vodă, unde 30 de militari au acţionat vreme de mai mult de 12 ore.

Potrivit datelor făcute publice de Prefectura Galaţi, inundaţiile au afectat 18 localităţi, 70 de km de drumuri judeţene şi comunale, poduri şi podeţe şi zeci de hectare de teren agricol şi păşune. Cele mai multe case şi gospodării afectate se află în comunele Cudalbi - 500 de case inundate şi tot atâtea curţi, Corod - 500 de case inundate, Pechea - 250 case avariate şi 152 case inundate, Slobozia Conachi - 180 de gospodării inundate şi 59 de locuinţe inundate, Corni - circa 200 de case şi anexe inundate -, Cuza Vodă - 60 de case şi anexe inundate şi Folteşti - 35 de case avariate şi 42 de anexe avariate.

Nu doar Galaţiul este sub ape, şi în Vaslui apele s-au revărsat.

O viitură puternică s-a produs, vineri dimineaţă, pe pârâul din localitatea Zorleni, şi 15 locuinţe şi 50 de gospodării au fost inundate.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a mobilizat în zona inundată mai multe echipaje de pompieri pentru a interveni.

"Se acţionează în zona afectată de inundaţii cu 35 de pompieri militari, două autocamioane şi cinci motopompe pentru evacuarea apei, în primul rând, din locuinţele inundate. Echipajele noastre de intervenţie sunt sprijinite de zeci de localnici ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Zorleni, care folosesc alte trei motopompe", a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Alina Poiană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor