"Videogramele unei Revoluţii", documentar proiectat la ICR

Epoch Times România
26.01.2010

Bucureşti - "Videogramele unei Revoluţii", un documentar de Harun Farocki şi Andrei Ujică, a fost proiectat luni seara, la Institutul Cultural Român (ICR), în cadrul primei manifestări din acest an înscrisă în programul "Seara de film la ICR".

Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit o referinţă cu privire la relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă, reprezentând o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul Revoluţiei Române din 1989.

Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturării guvernului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis Revoluţia în direct, producătorii de film Harun Farocki şi Andrei Ujică concentrând 125 de ore de transmisiuni video, în această reconstituire cronologică a evenimentelor din Decembrie 1989.

În dezbaterea care a urmat proiecţiei filmului, publicistul Emil Hurezeanu a afirmat că "viaţa a dat dreptate filmului".

Potrivit acestuia, filmul reprezintă "o poveste tulburătoare", care, revăzută în ultimii ani, îl face să creadă că filosoful Karl Popper avea dreptate atunci când afirma că "descoperirile făcute în viitor modofică istoria".

"În film sunt şi eroi, aşa cum transpare şi liniştea celor care ştiau piesa", consideră Emil Hurezeanu, "toate acestea ţinând de o dublă a istoriei".

Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al ICR, a apreciat filmul drept "o operă de autor", "un dublu eveniment istoric - film de istorie şi care a făcut istorie -, aparţinând unui creator cu o vizune foarte bine conturată".

Autodefinindu-se drept "un individ complet apolitic", Andrei Ujică a afirmat că filmul său este un eseu, declarându-se "sceptic în aflarea unui aşa-zis adevăr al Revoluţiei".

"Cred că pelicula şi-a câştigat locul său prin faptul că pentru prima dată într-un film de lung metraj, tehnica a ajuns într-un asemenea stadiu, încât poate înregistra fragmente de viaţă", a mai spus Andrei Ujică, convins că "este posibilă şi o lectură cinematografică a istoriei".

"Videogramele unei Revoluţii"/ "Videogramme einer Revolution" (Germania, 1992) a fost selecţionat de Cinemateca austriacă din Viena, în 2004, în cadrul programului "Die Utopie Film" în lista "The Best 100 in Film History".

Scriitorul, regizorul de film şi profesorul, Andrei Ujică a studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi mai apoi la Heidelberg.

În anii '70 a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix.

Din 1981 s-a stabilit în Germania, în 1990, începându-şi primul proiect cinematografic, "Videogramme einer Revolution" (Videograme unei Revoluţii), în colaborare cu Harun Farocki.

Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM.

Filmografia sa mai cuprinde documentarul "Out of the Present" ("Rupt de prezent", 1995) - povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru 10 luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică, şi "Unknown Quantity" (Cantitate necunoscută, 2005), experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filozof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistă rusă.

În prezent, Andrei Ujică lucrează la documentarul "Autobiografia lui Ceauşescu". AGERPRES/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor