Video: "V-aş scoate din oraş şi v-aş împuşca! Pe cuvântul meu!": Primarul din Bârlad, către jurnalişti şi consilieri

Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, în şedinţă de Consiliu Local, 27 martie 2014.
Primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, în şedinţă de Consiliu Local, 27 martie 2014. (Captură Youtube)

"V-aş scoate din oraş şi v-aş împuşca… V-aş scutura şi iar v-aş împuşca, încă o dată!” Aceste vorbe îi aparţin primarului oraşului Bârlad, Constatin (Titi) Constantinescu şi le-au fost adresate jurnaliştilor de la "Vremea Nouă", care au dezvăluit o afacere cu potenţial dubios a primăriei, şi unora dintre consilierii locali, şi ei în dezacord cu respectivul proiect.

Înainte de şedinţa de Consiliu Local al Municipiului (CLM) Bârlad din 27 martie, primarul s-a lansat într-un discurs fulminant împotriva ziariştior de la Vremea Nouă, nemulţumit că datorită "mass-mediei care e cu opoziţia", un investitor "strategic" care ar fi dorit să facă o fabrică de tractoare în localitate l-a anunţat ca şi-ar putea muta investiţia în Dolj. Cum "Vremea Nouă" publicase o serie de informaţii despre respectiva afacere, arătând că există semne de întrebare cu privire la credibilitatea investitorului, primarul şi-a început şedinţa de consiliu proferând ameninţări:

V-aş scoate din oraş şi v-aş împuşca! Pe cuvântul meu! A venit omul (potenţialul investitor n.r.) şi am stat de vorbă cu el. Domnul primar, s-ar putea să facem fabrica de tractoare la Craiova, am citit şi noi şi părţile care… că atmosfera politică nu-i cea favorabilă, că media e cu opoziţia, să nu se facă nimic, ca să nu vă ridice dumneavoastră statui şi, probabil că. fabrica o să o facem la Craiova. Mulţumim Cezara (Cezara Mironică, şef secţie Bârlad al cotidianului „Vremea Nouă”) mulţumim, domnilor, v-aş împuşca pe loc! V-aş scutura şi iar v-aş împuşca, încă o data! Dar deocamdată nu e nimic oficial, am discutat aşa cu el … o decizie urmează să ia. Vă iau şi vă pun pe bannere pozele cu care aţi votat împotrivă şi cu Cezara deasupra!”, a spus tuturor consilierilor bârlădeni, în deschiderea şedinţei CLM Bârlad, din 27 martie.

De ce s-a iritat primarul?

Conform vrn.ro, ieşirea primarului Constantinescu are legătură cu un material publicat la începutul lunii în cotidianul “Vremea Nouă” , prin care jurnaliştii trăgeau un semnal de alarmă cu privire la faptul că afacerea anunţată de primar - construirea unei fabrici de asamblat de tractoare - prezintă anumite aspecte dubioase. În primul rând, edilul Bârladului, Titi Constantinescu a refuzat în primă instanţă să dezvăluie numele "investitorului străin" care îşi anunţase intenţia de a deschide o fabrică din Bârlad, deoarece, afirma primarul, acesta a avut de ales între Braşov, Craiova şi Bârlad şi nu doreşte să afle alţi agenţi economici din România cu acelaşi obiect de activitate unde îşi va asambla el tractoarele.

Ulterior, în şedinţa de CLM din 4 martie, s-a pus în discuţie vânzarea unui teren de circa 5 hectare din Bârlad, către aşa-zisul investitor străin. Consilierii locali, care au primit proiectul de hotărâre cu o jumătate de oră înaintea şedinţei, au "gugălit" după investitor şi au aflat că firma, care trimisese o scrisoare de intenţie către primărie, deşi are un nume nemţesc, SC DAS LAGER SRL, este o firmă românească înfiinţată în 2012 în Voluntari. Societatea are o cifră de afaceri de 5.600 de lei şi un capital social de 1.000 de lei.

"Ni s-a spus că în spatele acestei firme este un investitor străin, dar de ce s-ar ascunde un investitor străin în spatele unei firme care nu a mai depus la Finanţe documente din 2013? Este ceva în neregulă aici", a declarat consilierul primăriei, Marcel Vasilache, care mai acuză şi faptul că preţul de pornire al licitaţiei pentru terenul pe care s-ar ridica fabrica, este foarte mic, de doar 2 lei/mp.

"Noi nu suntem împotriva investitorilor, dar noi credem că acest teren va fi vândut mai departe către un alt investitor, ţinând cont că de anul acesta străinii pot cumpăra teren în România şi atunci el va avea alt preţ, care probabil va creşte exponenţial. Ne exprimăm rezerve faţă de aceste firme de apartament, care mai mult, se ocupă cu vânzarea de rulmenţi şi au numele unei firme nemţeşti – nu ştiu dacă ei au voie la aşa ceva, firma nemţească fiind una foarte cunoscută care nu s-ar ascunde în spatele unei firme obscure din România”, a mai declarat Marcel Vasilache.

Jurnaliştii de la "Vremea nouă" au încercat să ia legătura cu inginerul turc care deţine firma românească cu nume nemţesc. Acesta le-a precizat jurnaliştilor că este într-o întâlnire şi că îi va suna el ulterior, lucru care nu s-a mai întâmplat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne