VIDEO. Danileţ: Profesorii insultaţi de elevi pot pretinde daune morale. Cereţi cât mai mult!

Cristi Dănileţ
Cristi Dănileţ (Epoch Times România)

Cadrele didactice insultate de elevi, de părinţii acestora sau de un alt profesor pot apela la justiţie, a explicat judecătorul Cristi Danileţ la conferinţa SuperTeach de la Cluj-Napoca, la care a fost invitat. Cunoscutul judecător a anunţat că pe lângă manualul de educaţie juridică pentru liceeni, care este gratuit, Asociaţia VeDem Just a lansat zilele acestea şi teste juridice pentru elevi şi profesori, relatează edupedu.ro

Revenind la declaraţiile judecătorului, Danileţ a fost întrebat de unul dintre participanţii la conferinţă dacă, cităm: „Elevii care aduc injurii dirigintei, online, în timpul orelor sau după, pot fi sancţionaţi?”

Răspunsul judecătorului a fost afirmativ, Danileţ îndemnându-i pe profesorii insultaţi să ceară daune morale cât mai mari, căci demnitatea este cel mai de preţ drept al unui om şi nimeni nu trebuie să se lase călcat în picioare.

"Profesorul care este insultat de către un elev sau de către un părinte, ori de către un alt profesor, că a fost întrebarea, are la dispoziţie o acţiune direct la judecător. O acţiune pentru despăgubiri, se numeşte acţiune în daune morale, taxa de timbru este mică, 100 de lei. Puteţi pretinde daune morale cât vreţi dumneavoastră, sfatul meu – cereţi cât mai mult, că noi (n.r. judecătorii) dăm mai puţin. Avem deja cazuri cu profesori care au dat în judecată elevii şi părinţii şi au cerut despăgubiri morale. S-au dat de către colegii mei judecători. Nu vă lăsaţi afectată reputaţia. Demnitatea este cel mai de preţ drept al unui om în viaţă, demnitatea, nu vă lăsaţi călcaţi în picioare.”