Videanu: Oprescu a prezentat ca raport al echipei sale extrase din raportul Curtii de Conturi din mai

Fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu. (www.pmb.ro)
Epoch Times România
14.07.2008

Fostul Primar al Capitalei Adriean Videanu afirma ca ceea ce succesorul sau Sorin Oprescu a prezentat drept un raport al echipei sale la 20 de zile de la preluarea mandatului reprezinta de fapt extrase din raportul Curtii de Conturi facut public in luna mai.

"Ceea ce a prezentat astazi domnul primar general Sorin Oprescu ca fiind un raport al echipei domniei sale la 20 de zile de la preluarea mandatului — si ma refer aici nu la starea descriptiva a cladirii Primariei Municipiului Bucuresti — reprezinta extrase din Raportul Curtii de Conturi facut public in luna mai 2008", sustine Videanu intr-un comunicat remis, vineri, agentiei MEDIAFAX de PDL.

Videanu mentioneaza ca pe site-ul Primarie, la sectiunea Comunicate de presa, data 16 mai, "se afla deja postat, evident inca de la acea data, pozitia Primariei Municipiului Bucuresti fata de acest raport".

"Am precizat atunci ca incheierea Curtii de Conturi nu reprezinta o sentinta la adresa Primariei Municipiului Bucuresti. Institutia a inaintat obiectiuni fata de constatarile Curtii de Conturi, care sunt prezentate si instantelor civile, singurele competente sa stabileasca raspunderea civila a Primariei Municipiului Bucuresti si a angajatilor acesteia", precizeaza fostul primar general.

l sustine ca la adresa Primarului General se retinea faptul ca a semnat contractul de achizitie a unui teren in comuna Mihailesti pentru Administratia de Supraveghere a Animalelor si ca, in calitate de ordonator principal de credite, nu a urmarit calcularea si virarea contributiei de asigurari sociale aferente indemnizatiei consilierilor generali.

"Am spus, de asemenea, la momentul respectiv ca, in functie de sentinta instantei judecatoresti, Primarul General va actiona in sensul punerii in aplicare a acesteia, astfel incat bugetul Municipiului Bucuresti sa nu sufere niciun prejudiciu, tinand cont de faptul ca raspunderea este individuala", adauga Adriean Videanu, apreciind ca, din punctul de vedere al Primariei Municipiului Bucuresti, nu s-a facut nicio plata in mod nejustificat sau nelegal, asa cum apreciaza echipa de control a Curtii de Conturi.

Controlul Curtii de Conturi a fost efectuat de Directia de Control Financiar ulterior, in perioada 15 februarie — 15 aprilie 2008, ca urmare a hotararii Senatului Romaniei nr. 54/2007 si a verificarii anuale a contului de executie si a bilantului contabil, iar in urma controlului, Curtea de Conturi a dispus sesizarea Tribunalului Bucuresti pentru stabilirea raspunderii civile delictuale si a obligarii la plata catre PMB a unor sume considerate ca fiind prejudiciu la bugetul Municipalitatii.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, vineri, ca in urma controlului facut in Primaria Capitalei dupa preluarea mandatului, au fost gasite mai multe nereguli, pentru care a sesizat deja institutiile abilitate.

Edilul sef a precizat ca in raportul privind starea Capitalei la preluarea mandatului a facut referire la neregulile gasite la departamente si directi din municipalitate, insa a precizat ca firmele castigatoare ale contractelor cu municipalitatea au fost marcate cu "X" tocmai pentru ca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, iar Primaria nu este in masura sa faca cercetarea, aceasta revenind institutiilor abilitate.

Intrebat ce institutii au fost sesizate, Oprescu a indicat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si Parchetul Tribunalui Bucuresti. El a adaugat insa ca nu este vorba doar despre cele doua, ci despre toate institutiile care pot efectua un control in privinta acestor nereguli.

Totodata, Sorin Oprescu a invitat toti directorii structurilor din Primaria Capitalei care in urma controalelor nu au fost gasite in regula sa isi dea demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor