Victorie zdrobitoare a coaliţiei social-liberale la putere la Bucureşti (presă)

Epoch Times România
10.12.2012

În tabăra socialiştilor români domneşte euforia: coaliţia pe care ei o controlează, Uniunea Social-Liberală (USL), a obţinut 57 % din voturi la alegerile legislative care au avut loc duminică 9 decembrie şi, cu toate că este vorba doar de o primă estimare oficială, victoria este zdrobitoare, scrie luni Le Monde în ediţia online.

USL este rezultatul unui ''mariaj din interes'' dintre socialişti şi liberali, care ''au adoptat'' o mică formaţiune politică înfiinţată de Dan Voiculescu, un miliardar pe care justiţia din România îl acuză că a fost colaborator al fostei poliţii politice din epoca Ceauşescu, Securitatea. Acest conglomerat se află la guvernare în România de şapte luni, dar îi este greu să coabiteze cu preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu. Potrivit publicaţiei franceze, scorul bun la alegeri obţinut de coaliţia condusă de premierul Victor Ponta îi permite să spere într-o demitere rapidă a preşedintelui Băsescu.

Partidul Democrat-Liberal (PDL), vârful de lance al preşedintelui Băsescu, a suferit o înfrângere severă, obţinând un scor estimat la 19 %. PDL plăteşte greu consecinţele planului de austeritate impus în 2009, ca urmare a crizei financiare care a cuprins Europa şi, o dată cu ea, şi România. Măsurile impuse populaţiei uneia dintre cele mai sărace ţări din Europa - reducerea cu un sfert a salariilor şi creşterea TVA-ului de la 19 % la 24 % - au determinat prăbuşirea popularităţii guvernului de centru-dreapta şi căderea sa în primăvara lui 2012.

Mai trebuie numit din nou premierul, dar Traian Băsescu nu şi-a epuizat toate cartuşele. Constituţia României îi dă preşedintelui o oarecare marjă de manevră. Dacă nici un partid nu obţine el singur majoritatea, şeful statului poate alege premierul din tabăra care-i convine. Or, USL este o coaliţie de partide şi, chiar dacă a obţinut majoritatea de sufragii, ea nu-i poate impune preşedintelui Băsescu să-l numească pe Ponta la conducerea guvernului.

După ce a zguduit ţara în această vară, criza politică pare să dureze încă mult timp de aici înainte. Sunt două Românii opuse: una favorabilă planului de austeritate, raliată în jurul preşedintelui, şi cealaltă a abandonaţilor tranziţiei, care aşteaptă de la USL să scoată ţara din marasm.

Misiunea este una dificilă, deoarece soarta finanţelor ţării depinde de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a cărui reînnoire ar urma să aibă loc în 2013. O criză politică prelungită ar risca să o pună în pericol.

La modul mai larg, problema pe care va trebui să înfrunte viitorul prim-ministru este lehamitea românilor, care în număr din ce în ce mai mare resping în bloc o lume politică pe care o consideră coruptă.

Dar, alegerile din România reprezintă şi un recul pentru preşedintele Băsescu, notează Courrier des Balkans, portal francofon din Balcani.

Formaţiunea preşedintelui a suferit o înfrângere usturătoare la scrutinul legislativ de duminică, obţinând mai puţin de 17 % din sufragii. Majoritatea personalităţilor apropiate şefului statului au fost ''doborâte în luptă'' în circumscripţiile lor. Traian Băsescu trebuie acum să desemneze un prim-ministru, care ar trebui să provină din partea Uniunii Social-Liberale, marea învingătoare a scrutinului.

Pentru tabăra Alianţei România Dreaptă (ARD) a fost o adevărată palmă: nici una dintre personalităţile ARD nu a reuşit să câştige un mandat. Astfel, fostul premier al preşedintelui Băsescu şi lider al ARD, Mihai Răzvan Ungureanu, nu a fost ales, Mihail Neamţu, tânărul iniţiator al Noii Republici, şi Vasile Blaga (PDL) au pierdut şi ei.

În tabăra învingătorilor, bucuria este mare, dar nu e timpul de petrecere, notează Matei Martin, semnatarul articolului publicat pe portalul francofon. A fost o campanie epuizantă, cu mult ''de lucru în teren'' pentru candidaţi.

Cu scorul obţinut, USL va fi de fapt la guvernare, dar este puţin probabil ca preşedintele Băsescu să-l desemneze pe Ponta la conducerea noului executiv, este de părere sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor